Luistervoorbeeld

De Loverman

Ze lieten Ernst Jansen Steur zijn gang gaan
Auteur Peter de Zwaan
Voorlezer Peter van Eerdenburg
Speelduur 7u 52m 45s
€ 14,95

Beschrijving

Elmer Melaan is een gelukkig mens. Zijn roeping, beroep en hobby zijn één: vrouwen. Hij kan alles met ze, altijd, en hij hoeft ze nog niet uit te zoeken ook. Dat doet zijn opdrachtgever, een man die via Elmer achter geheimen van zijn concurrenten komt.

Debby van Selm woont in een duplexhuis en werkt bij de Action. Ze heeft geen geld en geen toekomst. Ze vraagt zich af waarom die mooie man die zich Hugo noemt juist haar heeft uitgezocht om verliefd tegen te doen.

Ferdinand te Wolde is een gepensioneerde wijkagent die rechercheur had willen worden. Misschien had hij dan zijn dochter kunnen vinden die op vakantie naar Ierland ging en daar verdween. Als een vrouw hem vraagt om enkele problemen op te lossen, stijgt zijn gevoel van eigenwaarde: hij kan eindelijk rechercheren.

In het buitenland worden moorden gepleegd, de een nog wreder dan de andere. Niemand in Nederland ziet een verband tussen moorden op Sicilië, in India, in New Orleans en in Canada.

Als de verhaallijnen samenkomen heeft iedereen reden om voor zijn leven te vrezen.

Ernst Jansen Steur was een neuroloog in het MST, het Medisch Spectrum Twente. Hij stelde vreemde diagnoses en liet onnodige operaties verrichten. Hij maakte tientallen slachtoffers en jarenlang deed niemand in het Enschedese ziekenhuis daar iets aan. Een patiënte die te lang klaagde kreeg zwijggeld. Jansen Steur moest Enschede verlaten, maar hij werd niet vervolgd en kreeg de kans in Duitsland aan het werk te gaan.

Peter de Zwaan, winnaar en veelvuldig genomineerde van De Gouden Strop, verdiepte zich in de zaak die zich dicht bij zijn huis in Enschede afspeelde. Hij schreef er een sleutelroman over, De Loverman, waarin hij namen veranderde, maar de strekking hetzelfde liet.

Details

UitgeverBookora
Publicatiedatum 25 februari 2014
ISBN 9789462550216
Taal Nederlands
Speelduur 7u 52m 45s
Bestandsgrootte 433 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Talloze patiënten maakte Jansen Steur wijs dat ze ernstig ziek waren, hij liet ze vaak opereren en gaf ze zware medicatie. Ziekenhuisdirecties, zorgbobo’s en anderen uit het old boys netwerk stonden erbij en keken ernaar … Peter de Zwaan heeft een spannend misdaadverhaal geschreven rond de heer Jansen. Hij legt de nadruk op de lamlullige figuren (notabelen) die zo’n kwakzalver de hand boven het hoofd houden. Mooi, cynisch beeld van een symptoom binnen de verrotte zorgcultuur in Nederland. Het beschermen van de ’Amice Collegae’. Vooral niet lezen als je op een ziekenhuis-wachtlijst staat en ook niet als je een zwakke maag hebt. ’t Is een sleutelroman, dus als je het boek uit hebt, is het leuk googelen. ****' (Feije Wieringa, Highlife)

'Met De Loverman heeft De Zwaan geen dertien-in-een-dozijnthriller geschreven, maar vertelt hij een intrigerend en spannend verhaal over de gevolgen van de kwade handelingen van Ernst Jansen Steur … Peter de Zwaan weeft deze draden knap tot elkaar en bouwt zo een goed geconstrueerd verhaal op … Enig minpunt aan het verhaal is dat het wellicht iets te kort is om alles goed neer te zetten … Feit is echter dat Peter de Zwaan met De Loverman een boeiend verhaal heeft geschreven over de consequenties van medische missers van een controversieel persoon. Dat daarbij de mensen die deze wandaden in de doofpot hebben gestopt een flinke veeg uit de pan krijgen, is volkomen terecht. De Loverman is een authentieke en vindingrijke thriller, die zeker weer mee zal dingen naar een Gouden Stropnominatie. ***' (Mads Bruijnesteijn, Crimezone.nl)

'Om maar met de deur in huis te vallen: De Loverman is een geweldig en gewelddadig goed boek dat zo’n beetje alle thrillers in het Nederlandse taalgebied in de schaduw stelt. Het boek lijkt te gaan over Elmer. Hij is een loverman, de volwassen variant van loverboy … Hiernaast is er ook een verhaallijn over een moordenaar die een aantal mensen gruwelijk vermoordt …Gaandeweg blijken deze twee verhaallijnen nauw verweven te zijn en wordt ook duidelijk wat de link is met ‘de zaak Jansen Steur’… Peter de Zwaan heeft dit allemaal (en veel meer!) zeer knap verwerkt in dit intrigerende verhaal … Het is vooral de stijl die dit boek bijzonder maakt. De Zwaan hanteert een ruwe stijl, waarin de menselijke zwaktes (wraak, ijdelheid) op een brute manier bloot gelegd worden. Hij vult dat aan met treffend beeldspraak, zoals: ’praten met Ludo was als lopen op de hei, elke keer stapte je op een pol en zwikte je enkel…’ Dat maakt dat het, ondanks de nare en wrange thematiek en setting, een genot is De Loverman te lezen. Anders dan veel misdaadverhalen is dit een boek dat wel een goede intrige heeft en dat wel goed geschreven is. Kom daar maar eens om bij de veel verkopende, zogenaamd literaire, maar in werkelijkheid flodderige thrillers. *****' (Johan Bordewijk, TheSword)

'Een vlot leesbaar spannend verhaal in korte hoofdstukken. Steeds wordt er vanuit een ander perspectief verteld, waardoor de verschillende personages goed uit de verf komen. Verrassende ontknoping.' (Ria Scholten Boswerger, Biblion)

Over de auteur
Photo Peter de Zwaan
Peter de Zwaan

Peter de Zwaan (1944) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn misdaadromans werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Twee boeken kregen een nominatie voor de Diamanten Kogel, de Belgische misdaadprijs. Het in april 2000 verschenen boek Het Alibibureau werd winnaar van de Gouden Strop 2000. In 2006 werd De Voeder, de eerste misdaadroman met Jeff Meeks als hoofdpersoon, genomineerd voor de Diamanten Kogel. De tweede Jeff Meeks-thriller, Duivelsrug, kreeg in 2007 zowel een nominatie voor de Gouden Strop als voor de Diamanten Kogel.

Bij De Bezige Bij/Cargo verscheen in mei 2008 De Charlsville Jackpot, de derde Jeff Meeks-roman. Om het boek te promoten gaf Cargo Kelly’s 30.000 uit in een oplage van 20.000 exemplaren. Kelly’s 30.000 is het tweede boek rond Rockne Paradise, de tobbende huurmoordenaar. Het eerste boek rond Rockne was De Middelman dat verscheen bij de Twentse uitgeverij Elbertinck. In augustus 2009 kwam Een zaak van vrouwen uit, de vierde misdaadroman met Jeff Meeks als hoofdpersoon. In september 2010 volgde Voortvluchtig dat zich afspeelt in de Amerikaanse staten Oregon, Washington (Seattle) en Montana. In mei 2011 verscheen bij Cargo De vuurwerkramp van Harmen Saliger, gebaseerd op de vuurwerkramp die Enschede in mei 2000 trof. Dit boek kreeg in 2012 een nominatie voor de Gouden Strop en een nominatie voor Beste Boek Overijssel.

Het eerste boek dat Peter de Zwaan samen met Lia Krijnen schreef, kwam uit in oktober 2011 onder de schrijversnaam Lia Peters bij uitgeverij Ellessy. De titel is Zusjesliefde. Het verhaal speelt in Enschede, het Lutterzand, Singraven en Normandie en gaat over drie zusters van wie er een werd gedood na een uit de hand gelopen kidnapping. Als de tweede zuster verdwijnt, gaat de derde op zoek. Ze zet alles op alles om te ontraadselen waarom juist haar familie door zoveel ellende wordt getroffen.

In oktober 2012 verscheen bij De Bezige Bij/Cargo de misdaadroman De bruiloften van Annika Kommer. Het werd in februari 2013 genomineerd voor Beste Boek Overijssel.

Begin oktober 2013 verscheen bij Uitgeverij Zwarte Zwaan, in samenwerking met uitgeverij Ellessy, De Loverman, een misdaadroman rond neuroloog Ernst Jansen Steur. Zwarte Zwaan is de uitgeverij die Peter de Zwaan oprichtte nadat Cargo had beweerd dat De Loverman 'een prachtig boek' is, maar 'niet commercieel genoeg'. De roman wordt binnenkort herdrukt.

Na het overlijden van Willy van der Heide zette Peter de Zwaan de Bob Evers-serie voort. Van najaar 2008 tot voorjaar 2009 was op deze website Clandestiene streken op een cruiseschip te lezen, een feuilleton over Arie Roos, Jan Prins en Bob Evers. Het feuilleton verscheen in september 2010 in boekvorm als deel 51 in de serie. Deel 52, Prijsschieten op een premiejager, is in mei 2013 uitgekomen bij Uitgeverij Zwarte Zwaan, samen met een herziene heruitgave van Clandestiene streken op een cruiseschip.

In samenwerking met uitgeverij Ellessy verscheen bij Uitgeverij Zwarte Zwaan in oktober 2013 De Loverman, een misdaadroman rond neuroloog Ernst Jansen Steur.

Bij uitgeverij Link kwam in september 2013 het korte (e-book)verhaal Foutje in Pigeon Forge.

Voor twee van De Zwaans boeken bestaan filmplannen. Oberon Pictures wil het jeugdboek Koerier van het kwaad verfilmen, producent Rob Houwer is bezig met het script voor de verfilming van de misdaadroman Een keel van glas.

De Zwaan was van augustus 1969 tot september 2003 werkzaam voor De Twentsche Courant Tubantia. Hij was van 1984 tot 1996 chef van de kunstredactie met film en video als specialiteit. Van 1996 tot 2003 schreef hij dagelijks een column. Hij woont in Enschede.

Toon aanbod