Luistervoorbeeld

Antilliaans duo: Dubbelspel en Schilden van Leem

Twee hoorspelen naar verhalen van Antilliaanse auteurs
Auteur Frank Martinus Arion, Boeli van Leeuwen
Spreker Paulette Smit, Jeroen Heuvel, Norman de Palm, Walter Palm, Jeannine Valeriano, Joop Keesmaat
Speelduur 2u 12m 25s
€ 21,90

Beschrijving

Dubbelspel
Vier mannen spelen domino. Een eindeloos lijkende warme middag lang. Onder de tamarindeboom naast het krot van taxichauffeur Boeboe Fiel, vanwaar je het mooie nieuwe huis van de gerechtsdeurwaarder Manchi Sanantonio kunt zien liggen. De twee andere spelers zijn Chamon Nicolas, een huisjesmelker, en Juanchi Pau, de idealist van het gezelschap. De mannen zijn dat zo gewoon, maar die zondag ontwikkelt hun spel zich catastrofaal. Uit de achtergronden van de dominospelers komt een beeld van het leven op Curaçao te voorschijn. Twee deelnemers zijn getrouwd, maar de andere twee blijken een geheime relatie met de vrouwen van hun tengenstanders te hebben.

Dubbelspel is een term uit het dominospel. ‘Wanneer de steen van de winnaar aan beide einden van het spel aansluit, wint hij dubbelspel’, legt Janchi uit. De roman laat veel zien over de identiteit van Curaçao en zijn bewoners, de tradities en de moraal. Een roman die je op verschillende niveaus kunt lezen: een spannend en meeslepend verhaal van vriendschap en verraad, een politieke allegorie, alsook een sfeervol tijdsbeeld van de Nederlandse Antillen in de jaren zeventig.

Dubbelspel werd in 2006 uitgekozen voor de nationale lezersactie 'Nederland leest'.


Schilden van leem is het verhaal van Dianklo Devereau, erfgenaam van een vroeger deftige Curacaose familie blijkt het kind van de meid, omdat de officiële mevrouw Devereau (“de legitieme”) geen kinderen kon krijgen.

Hij probeert met zijn wegkwijnende Nederlandse vrouw in moeizaam evenwicht samen te leven, maar zijn echte hartstocht vindt hij in het opkomen als advokaat voor de verschopten en uitgestotenen. Dat zijn echte moeder altijd als uitschot is behandeld door zijn vader heeft daar zeker mee te maken.

Na een aardbeving op het nabijgelegen Santa Maria weet Dianklo de Eilandsraad zo ver te krijgen dat men hem geld meegeeft om het getroffen gebied te helpen. Misschien niet zo’n goed idee van Dianklo om een paar van zijn lievelingsidioten mee te nemen op deze rampzalige missie…

Zuidamerikaanse gekte gecombineerd met Hollandse bijbelse visioenen.

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 11 april 2012
ISBN 9789490938345
Taal Nederlands
Soort audioVoordracht (hoorspel, theater, cabaret)
Speelduur 2u 12m 25s
Bestandsgrootte 121 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (1936-2015) werd geboren op Curaçao. Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en werkte, sinds 1981 woonde hij weer op zijn geboorte-eiland waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de oorsprong van het Papiamento. Zijn werk bestaat uit romans, verhalen, poëzie en essays.

In Dubbelspel (zowel als gesproken boek als hoorspel beschikbaar), zijn veelgeprezen en klassieke debuutroman uit 1973, is winnen of verliezen een zaak van leven en dood, die wordt gesymboliseerd door het dominospel dat de vier personages spelen. Het einde weerspiegelt de toekomstvisie van de auteur: de winnaars gaan zich wijden aan de sociale en politieke verbetering van hun eiland Curaçao. Het boek, dat al eerder de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs werd toegekend, is in 2006 uitverkoren voor de actie 'Nederland leest' van de CPNB, waarmee Arion een publiek van meer dan 700.000 lezers aan zich wist te binden. Door het hele land was Arion te gast op diverse programma's wara over zijn boek werd gediscussieerd.

In de decennia na Dubbelspel publiceerde hij de romans Afscheid van de koningin (1975), Nobele wilden (1978) en De laatste vrijheid (1995), die samen opnieuw werden uitgegeven als Drie romans (2006). Alle drie worden ze gekenmerkt door een sociaal en politiek engagement, dat met de jaren actueel is gebleven. Het verband tussen de gijzelingen en kapingen in de jaren zeventig en nu is snel gelegd. Arion toont zich een gedreven en meeslepend verteller, die zich expliciet uitspreekt tegen zaken als racisme, onderdrukking en globalisering. De vrijheid waarnaar hij zoekt moet worden veroverd op politiek, economisch, cultureel en persoonlijk gebied.

In 2001 publiceerde Arion de verhalenbundel De eeuwige hond, en in het voorjaar van 2006 keerde Arion terug met De deserteurs, zijn eerste roman in meer dan tien jaar over een vriendschap tussen vier mannen met geheel andere achtergronden die in het Amerika van de achttiende eeuw ten strijde trekken tegen de slavernij.

Toon aanbod