Luistervoorbeeld

Schoolland

Auteur Theo Thijssen
Spreker Jan Ad Adolfsen
Speelduur 6u 56m 38s
€ 8,99

Beschrijving

Eerste deel van het tweeluik Schoolland en De gelukkige klas. Ook afzonderlijk te beluisteren.

In dagboekvorm vertelt meester Staal over het wel en wee op een Amsterdamse school aan het begin van de 20e eeuw. Staal neemt het nieuwe schooljaar klas drie over van juffrouw Veldman. Na een periode van gewenning groeit de verstandhouding tussen de klas uit het minder kansrijke milieu met de sociaal bewogen meester.

Honderd jaar na publicatie zijn de geschetste situaties nog altijd herkenbaar. Thijssen beschrijft met een milde blik de gebeurtenissen in de klas en de omgang van de kinderen met hun meester. Het levert een verhaal op dat boeiend is voor iedereen die op een of andere manier betrokken is bij het onderwijs. En wie is dat niet?

Details

ImprintVertellus
UitgeverOORkracht 8
Publicatiedatum 11 juli 2022
ISBN 9789491159602
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 6u 56m 38s
Bestandsgrootte 572 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Theo Thijssen

Theo Thijssen (1879-1943) was schrijver, onderwijzer, vakbondsman, sociaal-democratisch politicus en Amsterdammer. Hij is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen.

Theodorus Johannes Thijssen werd geboren op 16 juni 1879. Zijn vader was schoenmaker. Na de lagere school ging Theo met een rijksbeurs naar de Rijkskweekschool voor Onderwijzers in Haarlem. Van 1898 tot 1921 was hij onderwijzer in Amsterdam. Het langst gaf hij les op een 'kosteloze' openbare school in Amsterdam-Oost, waar hij ook met zijn gezin woonde.

In 1905 richtte Thijssen, samen met kweekschoolvriend Piet Bol, het rebelse onderwijzersblad De Nieuwe School op, waarin hij fel van leer trok tegen alles wat hij als een bedreiging voor goed onderwijs ervaarde. In De Nieuwe School publiceerde Thijssen ook verhalen en de roman Barend Wels in feuilletonvorm.

Van 1921 tot 1939 was hij bezoldigd bestuurder van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Daarnaast was hij voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) van 1933 tot 1940 lid van de Tweede Kamer en van 1935 tot 1941 van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij overleed op 23 december 1943.

Thijssens bekendste roman is Kees de jongen (1923). Verder schreef hij onder meer Schoolland, De gelukkige klas en Het grijze kind. In 1941 verschenen ten slotte zijn jeugdherinneringen: In de ochtend van het leven.

In 1996 verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen te Amsterdam een fotobiografie van Theo Thijssen, samengesteld door Wieneke 't Hoen: Theo Thijssen, een beeld van zijn leven. Die is te koop bij de betere boekhandel en in ieder geval in het Theo Thijssen Museum.

Een beeld van de buurt waarin Theo Thijssen opgroeide, tevens het decor van veel van zijn boeken, wordt geschetst in Het Amsterdam van Theo Thijssen door Peter-Paul de Baar, Rob Grootendorst en Jan Roedoe (uitgave Thomas Rap, Amsterdam 1988, 3de druk 1995. Dit is nog altijd verkrijgbaar in het Theo Thijssen Museum.
(Bron: Theo Thijssen Museum)

Toon aanbod