Luistervoorbeeld

De gelukkige klas

Auteur Theo Thijssen
Spreker Jan Ad Adolfsen
Speelduur 7u 19m 35s
€ 8,99

Beschrijving

Tweede deel in het tweeluik Schoolland en De gelukkige klas. Ook afzonderlijk te beluisteren.

Schoolmeester Staal beschrijft in dagboekvorm het wel en wee in zijn klas. Het boek speelt aan het begin van de twintigste eeuw op een school in een volkswijk van Amsterdam. Staal beschrijft op milde toon de dagelijkse voorvallen, zowel gelukkige als droevige. Zijn vrouw ziet hem graag hogerop komen, maar Staal ziet er niets in. Hij voelt zich verbonden met zijn klas. Of zoals Staal schrijft: 'Laat me toch voluit schoolmeesteren, dat is voor een mens toch al genoeg om te doen!'

In De gelukkige klas beschrijft Theo Thijssen met veel liefde het dagelijks leven op een basisschool. Ook honderd jaar na publicatie herkenbaar voor iedereen. Dit geldt in het bijzonder voor wie op de een of andere manier bij het onderwijs betrokken is. En voor wie geldt dat niet?

Details

ImprintVertellus
UitgeverOORkracht 8
Publicatiedatum 11 juli 2022
ISBN 9789491159619
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 7u 19m 35s
Bestandsgrootte 603 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Theo Thijssen

Theo Thijssen (1879-1943) was schrijver, onderwijzer, vakbondsman, sociaal-democratisch politicus en Amsterdammer. Hij is vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen.

Theodorus Johannes Thijssen werd geboren op 16 juni 1879. Zijn vader was schoenmaker. Na de lagere school ging Theo met een rijksbeurs naar de Rijkskweekschool voor Onderwijzers in Haarlem. Van 1898 tot 1921 was hij onderwijzer in Amsterdam. Het langst gaf hij les op een 'kosteloze' openbare school in Amsterdam-Oost, waar hij ook met zijn gezin woonde.

In 1905 richtte Thijssen, samen met kweekschoolvriend Piet Bol, het rebelse onderwijzersblad De Nieuwe School op, waarin hij fel van leer trok tegen alles wat hij als een bedreiging voor goed onderwijs ervaarde. In De Nieuwe School publiceerde Thijssen ook verhalen en de roman Barend Wels in feuilletonvorm.

Van 1921 tot 1939 was hij bezoldigd bestuurder van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Daarnaast was hij voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) van 1933 tot 1940 lid van de Tweede Kamer en van 1935 tot 1941 van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij overleed op 23 december 1943.

Thijssens bekendste roman is Kees de jongen (1923). Verder schreef hij onder meer Schoolland, De gelukkige klas en Het grijze kind. In 1941 verschenen ten slotte zijn jeugdherinneringen: In de ochtend van het leven.

In 1996 verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen te Amsterdam een fotobiografie van Theo Thijssen, samengesteld door Wieneke 't Hoen: Theo Thijssen, een beeld van zijn leven. Die is te koop bij de betere boekhandel en in ieder geval in het Theo Thijssen Museum.

Een beeld van de buurt waarin Theo Thijssen opgroeide, tevens het decor van veel van zijn boeken, wordt geschetst in Het Amsterdam van Theo Thijssen door Peter-Paul de Baar, Rob Grootendorst en Jan Roedoe (uitgave Thomas Rap, Amsterdam 1988, 3de druk 1995. Dit is nog altijd verkrijgbaar in het Theo Thijssen Museum.
(Bron: Theo Thijssen Museum)

Toon aanbod