Luistervoorbeeld

Evolutiebiologie

Auteur Jan van Hooff
Spreker Jan van Hooff
Speelduur 1u 3m 3s
€ 0,00

Beschrijving

Hoogleraar Jan van Hooff geeft vijf hoorcollege over voortplanting.

Bladluizen planten zich in hun eentje voort. Waarom doen wij dat eigenlijk niet?
Sommige soorten organismen hebben geen partner nodig en planten zich alleen voort. Waarom kunnen wij dat niet? En waarom is het toch een beter idee om het samen te doen, in plaats van alleen?

Waarom gaan vogels met lange staarten vaker vreemd dan concurrenten met korte staarten?
Wat bezit een mannetje dat alle vrouwtjes voor hem weet te winnen? Wat heeft hij wel wat evolutionaire nullen niet hebben? Hoe kiezen dieren een partner? En zijn er overeenkomsten met hoe mensen hun partner uitkiezen? Professor Van Hooff geeft in dit college een bijzonder inkijkje in de keuze van een wederhelft.

Wat is het evolutionair nut van tongzoenen? Waar komt het fenomeen tongzoenen vandaan? Zou het iets te maken kunnen hebben met vogels en voedsel? Volgens professor Van Hooff is er wel degelijk een connectie.

Zijn mensenapen nou onze voorouders of zijn we broer en zus?
Mensen en apen hebben gemeenschappelijke voorouders. Hoe kan het dat we dan toch zo verschillend zijn?

Komen er homoseksuelen en travestieten voor in de dierenwereld?
Bonobo-apen gebruiken seks als sociaal bindmiddel. Niet alleen de mannetjes, maar ook de vrouwtjes stimuleren elkaar seksueel. Betekent dat dan dat homofilie ook voorkomt in het dierenrijk?

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 13 november 2015
ISBN 8719244140121
Taal Nederlands
Speelduur 1u 3m 3s
Bestandsgrootte 63 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Jan van Hooff
Jan van Hooff

Prof. dr. Jan van Hooff (1936) groeide op in Burgers’ Zoo in Arnhem waar zijn ouders directeur waren. Zijn grootvader van moederszijde, Johan Burgers, had het dierenpark opgericht. Zijn broer Antoon was er later directeur.

Hij studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, zoals de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de Gedragswetenschap van dieren aan de Universiteit van Utrecht.

Van Hooff is wetenschappelijk lid van het bestuur van Burgers Zoo in Arnhem en Secretaris Generaal van de International Primatological Society. Nog steeds is Van Hooff dé expert op het gebied van mensapen. Zo werd van zijn expertise gebruik gemaakt tijdens de Bokito-affaire in 2007.

Toon aanbod