De ongewone lezer
De ongewone lezer

De ongewone lezer

Als ze bij Windsor Castle in een bibliobus verzeild raakt, voelt de koningin zich verplicht een boek te lenen. Al lezend verandert haar kijk op het leven totaal, met grote gevolgen voor het land.

Auteur

Alan Bennett

Spreker

Anton de Goede

Vertalers

Niek Miedema, Harm Damsma

Speelduur

2 uur 55 min

€ 9,99

Beschrijving

Bij toeval - ze rent achter haar honden aan - ontdekt de Engelse koningin een bibliobus die geparkeerd staat bij de keuken van Windsor Castle. Ze voelt zich verplicht een boek te lenen en alhoewel ze van plan is het de week erna ongelezen terug te brengen, begint ze te lezen. En ze zal niet meer ophouden. Het leesvirus heeft zich van haar meester gemaakt.

De koningin maakt kennis met proust, Sylvia Plath en Alice Munro; schiet -faux pas- tijdens een staatstbanket de Franse president aan over Jean Genet; en vindt in haar eigen bibliotheek (veelal gesigneerde) werken van thackeray, Dickens, Hardy en Georde Elliot.
Maar het lezen maakt de koningin tot een ander mens, tot een koningin die niet gewenst is.

De ongewone lezer is geestig en schrijnend. Alan Bennett schreef een schitterende satire op de cultuur van ontlezing, maar tegelijkertijd ook een ode aan de literatuur.

Details

Imprint

Atlas Contact

Uitgever

Atlas Contact, Uitgeverij

Publicatiedatum

28 mei 2021

ISBN

9789025457747

Taal

Nederlands

Speelduur

2 uur 55 min

Bestandsgrootte

160 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Alan Bennett (1934) is auteur en acteur. Hij speelde in televisieseries als A Dance tot the Music of Time, Little Dorrit en The Madness of King George, waarvoor hij ook het scenario schreef. In 1988 weigerde hij een koninklijke onderscheiding, in 1996 weigerde hij een verhefiing in de adelstand. Hij werd in 1987 wel Honorary Fellow of Exeter College, Oxford, maar hij accepteerde geen eredoctoraat van dezelfde universiteit enkele jaren later, uit protest tegen het instellen van een door Rupert Murdoch gefinancierde leerstoel.

Meer spreker Anton de Goede Bekijk alles

Avondmensen

Avondmensen

Caroline van Keeken

€ 14,99
Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp
€ 9,49
De kat met de hoed
€ 8,99
De dood van de ambassadeur

De dood van de ambassadeur

Ryszard Kapuscinski

€ 5,99