Luistervoorbeeld

Max Havelaar

Auteur Multatuli
Voorlezer Job Cohen
Speelduur 8u 0m 41s
€ 18,35

Beschrijving

In 1859 schreef een teleurgestelde ambtenaar uit Nederlands-Indië, Eduard Douwes Dekker, onder de schuilnaam Multatuli een boek met als titel Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij. Dat boek was een felle aanklacht tegen de misstanden als gevolg van het Nederlandse bewind in Nederlands- Indië.

De Max Havelaar op dit luisterboek is een hertaling van NRC-redacteur Gijsbert van Es. Het is iets korter dan de oorspronkelijke versie en vooral: in modern Nederlands geschreven, met respect voor Multatuli’s onnavolgbare compositie en stijl. Eindredactie door Mirthe Berentsen en Nico Klein.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 3 september 2010
ISBN 9789047610144
Taal Nederlands
Speelduur 8u 0m 41s
Bestandsgrootte 336 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Deze hertaling van Max Havelaar ademt volledig de geest van het oorspronkelijke boek. Zo zou Multatuli hebben geschreven als hij nu had geleefd' (Biograaf Dik van der Meulen)

'Na deze zinnen is de burgemeester de burgemeester al niet meer. De bekende klankkleur van zijn stem, zijn lippen die de niet al te hoog dravende taal van Elsschot proeven […] zijn zinsmelodie en rustige tempo: hij sleurt zichzelf en ons mee het verhaal in.' (Amsterdams Straatmagazine Z)

Over de auteur
Photo Multatuli
Multatuli

Eduard Douwes Dekker (1820-1887) was een Nederlandse schrijver die ook bekend is geworden onder het pseudoniem Multatuli.

Eduard Douwes Dekker werkte als ambtenaar in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar, toen hij er op negentienjarige leeftijd aankwam, naar eigen zeggen zijn 'ziel ontwaakte', maar waar hij ook de vele wantoestanden zag onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind. Zijn bekendste werk is de kaderroman Max Havelaar, waarin hij - op basis van zijn eigen ervaringen - de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders aan de kaak stelde. In dit boek koos Dekker het pseudoniem Multatuli, Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' (=multa tuli).

In juni 2002 werd Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalig letterkundige werk aller tijden. In 2004 eindigde Multatuli op de 34e plaats in de verkiezing van De grootste Nederlander.

Toon aanbod