Luistervoorbeeld

Pietje Bell

Auteur Chris van Abkoude
Spreker Willem Nijholt
Speelduur 3u 52m 58s
€ 10,00

Beschrijving

100 jaar Pietje Bell verdient natuurlijk een prachtige heruitgave, want wie kent Pietje Bell nou niet? De Rotterdamse belhamel met zijn ravenzwarte haar en een hoofd vol kattenkwaad. Het bijdehante jochie dat zich, al zijn goede bedoelingen ten spijt, telkens weer in de nesten werkt. Voor de een is hij een held, anderen vinden hem een vervelende klier.

In het eerste boek uit de reeks van acht wordt al snel duidelijk dat Pietje Bell een geval apart is. Hij bezoekt zijn zus in Scheveningen, hij gaat naar een circusvoorstelling, schrijft een mooie brief aan Sint Nicolaas en speelt spook tijdens de verhuizing en uiteraard verloopt niets kalmpjes.

Pietje raakt continu in de problemen, krijgt het aan de stok met allerlei mensen maar gelukkig lopen alle doldwaze streken goed af. En vader Bell maar lachen...

Inhoud
Hoofdstuk 1: De vrolijke schoenmaker
Hoofdstuk 2: De kleine Pieter Bell
Hoofdstuk 3: Pietjes eerste schooljaren
Hoofdstuk 4: Pietjes vrijmoedigheid en strengheid helpt ook niet
Hoofdstuk 5: Waarom tante vertrok, een ongelukje op school, August en Paljas
Hoofdstuk 6: Zijn verjaardag
Hoofdstuk 7: Meester Ster. Ondankbare mensen
Hoofdstuk 8: Wat de meester van Pietje denkt. Een insluiper in huis
Hoofdstuk 9: Brief van Pietje aan zijn zuster Martha
Hoofdstuk 10: Pietje Bell in Scheveningen
Hoofdstuk 11: Mishandelde kinderen. Een leergierige papegaai
Hoofdstuk 12: Waarom Pietje niet naar het circus mocht en er toch in kwam
Hoofdstuk 13: Pietje Bell in de leeuwenkooi
Hoofdstuk 14: 1 April
Hoofdstuk 15: Een receptie die bijna onder water liep
Hoofdstuk 16: Pietje Bell in de sneeuw
Hoofdstuk 17: Voor de liefdadigheid. Sint Nicolaas
Hoofdstuk 18: Trieste dagen
Hoofdstuk 19: Pietje Bell en het Kerstfeest

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 6 september 2014
ISBN 9789047618270
Taal Nederlands
LeeftijdLeeftijd vanaf 10 tot 12 jaar
Soort audioLuisterboek
Speelduur 3u 52m 58s
Bestandsgrootte 479 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Chris van Abkoude

Christiaan Frederick van Abkoude (1880-1960) werd in Rotterdam geboren als zoon van een kapper. Na de middelbare school ging hij naar wat toen de normaalschool heette en behaalde zijn onderwijsacte. Hij was nog maar 20 jaar oud toen hij voor de klas kwam te staan. Van 1901 tot circa 1909 was hij leerkracht bij een Rotterdamse volksschool.

Al gauw merkte hij dat de kinderen in zijn klas de vaak saaie boeken van die tijd niet graag lazen. Het duurde niet lang of hij besloot zelf te gaan schrijven. Zijn eerste boek was Een strijd tegen domheid uit 1905. In 1907 verschenen Bert en Bram en Hollandsche jongens.

Uit onderzoek is gebleken dat Chr. van Abkoude, net als Pietje Bell, als kind wel eens een aanvaring heeft gehad met de gevestigde orde. Ongeveer 24 boeken kwamen er uit voordat het eerste boek over Pietje Bell verscheen, waaronder De padvinders van Duinwijk uit 1912.

Na zijn loopbaan als onderwijzer werd Chr. van Abkoude journalist. In diezelfde periode trok hij met twee bevriende journalisten het land door waarbij ze poppenkastvoorstellingen gaven en levensliedjes vertolkten. In 1910 verscheen hierover een boek, getiteld: Met de poppenkast op reis. Avontuurlijke lotgevallen van drie journalisten. Net als de vader van Pietje Bell, zong Van Abkoude graag. De liedjes schreef hij zelf. Hij kon bovendien goed piano spelen, iets wat later goed van pas kwam. In 1914 verscheen Pietje Bell, het enige boek van de reeks dat hij in Nederland schreef. In 1915 ging hij in dienst als korporaal van de landmacht en in 1916 emigreerde hij naar Amerika. Zijn vrouw en drie zoons volgden een jaar later. Hij veranderde zijn naam in 'Winters' omdat de Amerikanen 'Van Abkoude' zo moeilijk konden uitspreken. In het begin verdiende hij o.a. de kost als pianist bij de stomme film en later als 'children's entertainer' met poppenkastvoorstellingen.

Christiaan van Abkoude schreef circa 40 boeken. De meeste Pietje Bell-boeken en Kruimeltje ontstonden in Amerika.

Toon aanbod