Luistervoorbeeld

Mystiek lichaam

Toegelicht door Rick Honings en Jaap Goedegebuure
Auteur Frans Kellendonk, Rick Honings, Jaap Goedegebuure
Spreker Ilja Leonard Pfeijffer
Speelduur 6u 8m 27s
€ 19,95

Beschrijving

Frans Kellendonks roman Mystiek lichaam (1986) geldt als een hoogtepunt in onze naoorlogse literatuur. Het boek schittert door zijn spitse, ironische stijl en biedt een pittige mix van komedie, satire en maatschappijkritiek. In een tijd dat het CDA zich sterk maakte voor het gezin als ‘hoeksteen van de samenleving’, liet Kellendonk zien wat er aan het einde van de twintigste eeuw nog van dat ideaal rest: vader Gijselhart is een gevoelloze en treiterzieke vrek, dochter Magda alias ‘Prul’ een Bewust Ongehuwde Moeder zonder veel verantwoordelijkheidszin en zoon Leendert een seropositieve homoseksueel en charlataneske kunsthandelaar. Treffend genoeg ontbreekt moeder Gijselhart in dit gebroken geheel. Kellendonk geeft zijn zedenschets de inbedding van de christelijke leer waarin het huwelijksverbond wordt gezien als de aardse afspiegeling van de spirituele band tussen Christus en zijn kerk. Van dit ‘mystieke lichaam’, ooit beschouwd als het onwrikbare fundament van sociale cohesie en gemeenschapszin, resteert in het postmoderne tijdperk nog slechts een ruïne.

Mystiek lichaam wordt voorgelezen door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. De begeleidende tekst (meegeleverd als pdf-bestand) is geschreven door de Leidse neerlandici Rick Honings en Jaap Goedegebuure. Zij gaan onder meer in op Kellendonks kanttekeningen bij de multiculturele samenleving waarmee hij anticipeerde op een discussie die vijftien jaar later werd aangezwengeld door Pim Fortuyn, op de beschuldigingen van sommige critici dat de roman antisemitische, vrouwonvriendelijke en homofobe tendensen vertoonde en op de talloze verwijzingen naar twintig eeuwen cultureel en religieus erfgoed.

Details

ImprintUitgeverij Rubinstein
UitgeverRubinstein
Publicatiedatum 10 maart 2015
ISBN 9789047618805
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 6u 8m 27s
Bestandsgrootte 446 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Frans Kellendonk

Frans Kellendonk (1951-1990) heeft Engels gestudeerd in zijn geboorteplaats Nijmegen. In 1978 promoveerde hij en in datzelfde jaar werd hij redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor. Zijn zeer succesvolle debuut Bouwval (waarvoor hij de Anton Wachterprijs ontving) was toen al verschenen.

Behalve romans schreef hij verhalen en essays. Daarnaast vertaalde hij enkele klassiekers uit de Engelse literatuur. De roman Mystiek lichaam (1986) is zijn bekendste werk. Het werd lovend besproken (vooral Kellendonks stijl werd veelvuldig geroemd), bekroond met de F. Bordewijkprijs en genomineerd voor de Ako-Literatuurprijs. Er ontstond een heftige polemiek rond het boek toen Kellendonk beschuldigd werd van antisemitisme. De schrijver verdedigde zich met het argument dat een auteur niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de mening of handeling van zijn personages. Samen met generatiegenoot A.F.Th. van der Heijden werd Kellendonk lange tijd gezien als de grote beloften van de Nederlandse literatuur. Zijn leven eindigde voortijdig doordat hij stierf aan de gevolgen van aids.

Toon aanbod