Mystiek lichaam
Mystiek lichaam

Mystiek lichaam

Toegelicht door Rick Honings en Jaap Goedegebuure

'Mystiek lichaam' geldt als een hoogtepunt in de naoorlogse literatuur en schittert door zijn spitse, ironische stijl. Een pittige mix van komedie, satire en maatschappijkritiek. Incl. begeleidende tekst (in pdf) met achtergronden.

Auteurs

Frans Kellendonk, Rick Honings, Jaap Goedegebuure

Spreker

Ilja Leonard Pfeijffer

Speelduur

6 uur 8 min

€ 19,95

Beschrijving

Frans Kellendonks roman Mystiek lichaam (1986) geldt als een hoogtepunt in onze naoorlogse literatuur. Het boek schittert door zijn spitse, ironische stijl en biedt een pittige mix van komedie, satire en maatschappijkritiek. In een tijd dat het CDA zich sterk maakte voor het gezin als ‘hoeksteen van de samenleving’, liet Kellendonk zien wat er aan het einde van de twintigste eeuw nog van dat ideaal rest: vader Gijselhart is een gevoelloze en treiterzieke vrek, dochter Magda alias ‘Prul’ een Bewust Ongehuwde Moeder zonder veel verantwoordelijkheidszin en zoon Leendert een seropositieve homoseksueel en charlataneske kunsthandelaar. Treffend genoeg ontbreekt moeder Gijselhart in dit gebroken geheel. Kellendonk geeft zijn zedenschets de inbedding van de christelijke leer waarin het huwelijksverbond wordt gezien als de aardse afspiegeling van de spirituele band tussen Christus en zijn kerk. Van dit ‘mystieke lichaam’, ooit beschouwd als het onwrikbare fundament van sociale cohesie en gemeenschapszin, resteert in het postmoderne tijdperk nog slechts een ruïne.

Mystiek lichaam wordt voorgelezen door schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer. De begeleidende tekst (meegeleverd als pdf-bestand) is geschreven door de Leidse neerlandici Rick Honings en Jaap Goedegebuure. Zij gaan onder meer in op Kellendonks kanttekeningen bij de multiculturele samenleving waarmee hij anticipeerde op een discussie die vijftien jaar later werd aangezwengeld door Pim Fortuyn, op de beschuldigingen van sommige critici dat de roman antisemitische, vrouwonvriendelijke en homofobe tendensen vertoonde en op de talloze verwijzingen naar twintig eeuwen cultureel en religieus erfgoed.

Details

Imprint

Uitgeverij Rubinstein

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

10 maart 2015

ISBN

9789047618805

Taal

Nederlands

Speelduur

6 uur 8 min

Bestandsgrootte

446 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Frans Kellendonk (1951-1990) heeft Engels gestudeerd in zijn geboorteplaats Nijmegen. In 1978 promoveerde hij en in datzelfde jaar werd hij redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor. Zijn zeer succesvolle debuut Bouwval (waarvoor hij de Anton Wachterprijs ontving) was toen al verschenen.

Behalve romans schreef hij verhalen en essays. Daarnaast vertaalde hij enkele klassiekers uit de Engelse literatuur. De roman Mystiek lichaam (1986) is zijn bekendste werk. Het werd lovend besproken (vooral Kellendonks stijl werd veelvuldig geroemd), bekroond met de F. Bordewijkprijs en genomineerd voor de Ako-Literatuurprijs. Er ontstond een heftige polemiek rond het boek toen Kellendonk beschuldigd werd van antisemitisme. De schrijver verdedigde zich met het argument dat een auteur niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de mening of handeling van zijn personages. Samen met generatiegenoot A.F.Th. van der Heijden werd Kellendonk lange tijd gezien als de grote beloften van de Nederlandse literatuur. Zijn leven eindigde voortijdig doordat hij stierf aan de gevolgen van aids.Rick Honings (1984), Neerlandicus en gelauwerd biograaf van Willem Bilderdijk, is verbonden aan de opleiding Nederlands van de Universiteit Leiden. Hij schreef oa dissertaties over de literatuur van de negentiende eeuw, een tijdvak waarover hij tevens vele boeken, artikelen, tekstuitgaven en bloemlezingen publiceerde.Jaap Goedegebuure (1947) is een Nederlands neerlandicus en literatuurcriticus. Goedegebuure behaalde het diploma gymnasium alpha aan het Stedelijk Gymnasium Middelburg en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 1981 in Leiden bij H.A. Gomperts op het werk van de dichter Hendrik Marsman. Van 1981 tot 1998 was hij literatuurcriticus bij het opinieweekblad Haagse Post, later HP/De Tijd, tot hij werd opgevolgd door columnist Max Pam.

Goedegebuure was van 1986 tot 2005 hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast gaf hij van 2003 tot 2006 colleges aan de Radboud Universiteit te Nijmegen als bijzonder hoogleraar monumentaal literair erfgoed. In 2005 volgde hij Ton Anbeek op als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden. In 2012 ging hij met emeritaat, zijn opvolger is Yra van Dijk. Daarnaast schrijft hij recensies voor Trouw en de GPD-bladen.

Hij toont zich een bewonderaar van het werk van onder anderen Gerard Reve, W.F. Hermans, Hugo Claus, Menno ter Braak, Frans Kellendonk en E. du Perron. In 1999 publiceerde hij Zee, berg, rivier, de biografie van Hendrik Marsman. Over zijn werk als criticus zei hij ooit: "Criticus is een ongezellig beroep. Je moet je vrienden niet in de literatuur zoeken. Schrijvers hebben een groot ego."

Meer auteur Jaap Goedegebuure Bekijk alles

De autobiografie door de eeuwen heen
€ 20,00
WOII in de Nederlandstalige literatuur
€ 20,00
Het kwaad

Het kwaad

Jaap Goedegebuure

€ 25,00

Meer spreker Ilja Leonard Pfeijffer Bekijk alles

Idyllen

Idyllen

Ilja Leonard Pfeijffer

€ 9,99