Luistervoorbeeld
€ 14,95

Beschrijving

Het is het verhaal van Ljoebov, een adellijke dame die in Parijs de laatste restanten van het familiekapitaal erdoorheen gejaagd heeft. Nu moet zij terug naar het oude landgoed, waar her verval haar aangaapt. De schulden van de familie zijn zo hoog opgelopen dat het landgoed bij opbod moet worden verkocht. De zakenman Lopachin stelt voor om de kersentuin te kappen en op het vrijgekomen land zomerhuisjes te te bouwen. De toekomst is aan de kapitalisten en het snelle geld. In de Kersentuin worden de rollen omgedraaid. Lopachin koopt het huis waarin zijn vader nog als horige heeft gewerkt. Ljoebov blijft berooid achter.

Hoorspel

Techniek: Frans de Rond
Sounddesign: KHmusic Jeroen Kuitenbouwer
Regieassistent: Anne Lichthart
Productie: Karin van Dis
Regie en bewerking: Vibeke von Saher

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 16 juni 2021
ISBN 9789077858493
Taal Nederlands
Soort audioVoordracht (hoorspel, theater, cabaret)
Speelduur 1u 16m 22s
Bestandsgrootte 70 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Anton Tsjechov

Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860-1904) was een Russische schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen, en arts.

Anton Pavlovitsj Tsjechov wordt geboren in Taganrog, een havenstad in Zuid-Rusland, als derde zoon van een kruidenier. In 1876 vlucht zijn vader voor schuldeisers naar Moskou. Anton blijft in Taganrog om er het gymnasium af te maken. Drie jaar later, in 1879, voegt de jonge Tsjechov zich bij zijn familie in Moskou en begint zijn studie medicijnen. Tijdens zijn jaren als arts komt Tsjechov in contact met allerlei menselijke ellende, wat hij later zal gebruiken als grote inspiratiebron voor zijn toneelstukken.

In 1880 publiceert Tsjechov zijn eerste humoristische verhaal onder het pseudoniem Antosja Tsjechonte. In 1884 studeert hij af als arts en begint een eigen praktijk, die hij echter twee jaar later alweer sluit om zich volledig aan het schrijven te wijden. Een jaar later (1887) gaat zijn toneelstuk Ivanov in première. In 1888 ontvangt Tsjechov de Poesjkinprijs voor de bundel In de schemering. Het volgende toneelstuk, De Bosgeest, dat in 1889 in première gaat, wordt echter een mislukking.

In 1890 reist Tsjechov naar het verbanningseiland Sachalin, waar zich een strafkolonie bevindt. Een jaar later zet Tsjechov een hulpverleningsactie op poten voor boeren om de hongersnood tegen te gaan. Ook zet Tsjechov zich in bij de bestrijding van een cholera-epidemie (1892).

In 1896 gaat het toneelstuk De Meeuw in première: ook dit wordt een groot fiasco. Tsjechov neemt zich voor nooit meer een toneelstuk te schrijven. In 1897 openbaart zich tuberculose. Tsjechov koopt een landgoed bij Jalta op de Krim (1898). De opvoering van De Meeuw is dan in Moskou inmiddels een succes.

In 1899 gaat Oom Vanja in première met Olga Knipper als Sonja. Deze première verloopt succesvol. Een jaar later al komt het stuk De drie zusters. Tsjechov trouwt in 1901 met Olga Knipper. In 1903 gaat zijn gezondheidstoestand snel achteruit. Hij schrijft nog wel De Kersentuin. In 1904 vertrekt hij naar het Duitse kuuroord Badenweiler waar hij overlijdt aan de gevolgen van gevorderde tuberculose. Een week later komt het stoffelijk overschot in Moskou aan. Tijdens de reis staat de kist in een goederenwagon waarop geschreven staat Verse Oesters. (Bron: Wikipedia)

Toon aanbod