Luistervoorbeeld

Dit is mijn hof

Auteur Chris De Stoop
Spreker Chris de Stoop
Speelduur 10u 42m 8s
€ 23,95

Beschrijving

De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel.

Schrijver Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij is zo iemand die nog in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden over een versgeploegde akker. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.

Dit is mijn hof is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

'Op een goeie kilometer afstand staat er wel een dozijn borden, die melden waarom we dit gebied zo waardevol moeten vinden. Ze tonen waar je moet kijken en leggen uit wat je ziet. Ze geven me het gevoel dat ik een passant ben, een toeschouwer, en het landschap een decor, zoals in een Disneyfilm. De natuur is niet meer iets wat er gewoon is, wat buiten ons staat, aan zichzelf overgeleverd. Ze is nu toevertrouwd aan een conservator.'

Details

UitgeverHKM Literatuur
Publicatiedatum 21 februari 2017
ISBN 9789079390366
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 10u 42m 8s
Bestandsgrootte 588 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

"Een onthutstend, belangrijk, deemoedig boek. Misschien wel zijn strafste boek." (David van Reybrouck)

"Het is een mooi en aangrijpend boek" (Caspar Janssen, De Volkskrant)

"Een modern j’accuse .. De Stoop evoceert magistraal de weemoedige verten van de verdwijnende polders, de pijn van de landbouwers, de ongelijke strijd tegen de haven en de natuurbeweging." (Gazet van Antwerpen)

"Een integer en bijwijlen bloedmooi eerbetoon aan zijn geboortegrond en zijn boerenjeugd in de Zeeuwse polders. In Dit is mijn hof tilt De Stoop een persoonlijke geschiedenis uit de zompige Zeeuwse polder op naar een niveau dat ons allemaal raakt. Dit is wellicht zijn meest persoonlijke, ja zelfs intiemste werk. Met Dit is mijn hof schaart rasverhalenverteller De Stoop zich in een grote en rijke traditie van schrijvers als John Steinbeck ( Druiven der gramschap), John Berger ( De vrucht van hun arbeid en meer onlangs Geert Mak ( Hoe god verdween uit Jorwerd) en Frank Westerman (De Graanrepubliek)." (De Morgen)
"Een indrukwekkend boek over het sociale drama van boeren die in het nauw komen." (Tomas Vanheste, De Correspondent)

"Verplichte lectuur voor alle politici in wier portefeuille natuurbeheer is opgenomen. Dit is mijn hof is een indrukwekkend boek, dat volkomen terecht herdruk op herdruk beleeft." (Streven)

"Een prachtig epos over het boerenleven en – land, met al zijn ups en downs, waarin De Stoop de teloorgang en dreigende onteigening van het hof knap verweeft met de aftakeling van zijn moeder. [..] Dit is mijn hof: een ferme titel en – om in stijl te blijven – een dijk van een boek!" (Baarnsche Courant)

"Een koppige strijdvaardigheid en een gemotiveerde nostalgie voeden dit stilistisch gave pleidooi voor een fatsoenlijker omgang met landschap en natuur dan de economische beslissers en de 'realistische' groenen ons te bieden hebben." (Humo)

"Dit aangrijpende relaas krijgt in mijn boekenkast een ereplaats. Eindelijk is er een boek dat ik tussen De graanrepubliek en Het pauperparadijs van het schrijversechtpaar Frank Westerman en Suzanna Jansen durf te plaatsen." (G Geschiedenis)

"Een vlammende aanklacht" (Mathijs Deen, VPRO Gids)

"Een literair werk met een passie. Het verhaal is zeker de moeite waard, vooral voor de jonge mensen van nu." (Margalith Kleiwegt, Argos Radio)

"Dit is mijn hof is een juweeltje van een boek" (Jellie Brouwer, radio Kunststof)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Chris De Stoop

Chris De Stoop (1958) is auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een tiental landen vertaald en werd bekroond met literaire en journalistieke prijzen.

Hij werd geboren op een boerderij in de Wase polder en studeerde vanaf 1976 Germaanse filologie en Communicatiewetenschappen aan de universiteit in Leuven. Na zijn studies ging hij in 1982 als reporter aan de slag bij Knack magazine.

Als auteur debuteerde hij in 1992 met de geruchtmakende bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over een internationale bende vrouwenhandelaars. Het boek werd door de BBC tot een documentaire film verwerkt en had verreikende gevolgen in diverse landen: parlementaire onderzoekscommissies werden opgericht, criminele netwerken ontmanteld, nieuwe wetten gestemd.

In 1996 kwam De Stoop met zijn volgende spraakmakende boek, Haal de was maar binnen, dat ook groot tumult in binnen- en buitenland verwekte. Het is het relaas van zijn verblijf van meer dan een jaar in het milieu van de illegalen in Europa. Het werd vertaald door gerenommeerde Europese uitgeverijen zoals Fisher Verlag in Duitsland en Actes Sud in Frankrijk.

Daarna volgden Ik ben makelaar in hasj, een misdaadverhaal in het drugsmilieu, en De Bres, een belijdenisverhaal over de teloorgang van zijn geboortestreek door de havenuitbreiding. Voor Zij kwamen uit het Oosten, een vertelling over een Albanese sekswerker, ontving Chris De Stoop de Gouden Uil Prijs van de Lezer. Uit het juryverslag: ‘Als volleerd romanschrijver zet hij de geaccepteerde waarheden op hun kop. Dit boek is een prachtige, meeslepende en zorgvuldig gecomponeerde vertelling.’

In 2005 schrijft Chris De Stoop de roman De vuurwerkmeester, een rijk geschakeerde familiegeschiedenis van zeven generaties vuurwerkmakers. In 2007 werd zijn boek Het complot van België, dat vooral over zijn ervaringen tijdens de genocide in Rwanda gaat, genomineerd voor de Ako Literatuurprijs in Nederland. Zijn boek Vrede zij met u, zuster (2010), het verhaal van de eerste westerse zelfmoordterroriste en van de jihadisten naar Syrië en Irak, werd met veel lof onthaald in België en Nederland.

In 2012 publiceerde hij Moedermoord, een vertelling over een familiedrama. Zijn voorlaatste boek, Dit is mijn hof, over de neergang van de boeren en de spanning tussen het oude boerenland en de ‘nieuwe natuur’, is op 1 september 2015 verschenen.

Chris De Stoop werkte ruim 30 jaar voor Knack magazine, waarvoor hij een duizendtal artikelen schreef, meestal over sociale problemen in binnen- en buitenland.

Over zijn werk in de journalistiek schreef hij in 2016 het boek Ex-reporter.

Toon aanbod