Luistervoorbeeld

De klassiekste klassiekers

Een hoorcollege over grote teksten en mythen uit de Griekse Oudheid
Auteur Ineke Sluiter
Voorlezer Ineke Sluiter
Speelduur 4u 34m 30s
€ 25,00

Beschrijving

Aan de basis van de canon van de Europese cultuur liggen de grote teksten en mythen uit de Griekse Oudheid: de klassiekste klassiekers. Ineke Sluiter behandelt in haar colleges de beroemde teksten waarin thema's als wrok, roem, list, schuld en zelfkennis voor het eerst in de wereldliteratuur opduiken. Zij kijkt daarbij speciaal naar het wereldbeeld en de waardesystemen die uit deze teksten spreken.

Ineke Sluiter behandelt de volgende teksten.
- Homerus' Ilias. Het oudste Griekse epos over de wrok van Achilles, de grote held die in zijn eer wordt aangetast.
- Homerus' Odyssee. De thuiskeer en wraak van de listige held Odysseus.
- Aeschylus' Agamemnon. De monumentale tragedie over de schuld van een door vloek beladen vader die zijn dochter heeft gedood.
- Sophocles' Koning Oedipus. Misschien wel de allerberoemdste Griekse tragedie, over de koning die ontdekt dat hij zijn vader heeft gedood en met zijn moeder is getrouwd.

Dit product is tot stand gekomen in samenwerking met Studium Generale van de Universiteit Leiden.

Inhoud

College 1. Homerus' Ilias
H1. Homerus en de canon: de 'gevaarlijke' inhoud van de Ilias
H2. Wat is dit voor literatuur? Wat is dit voor wereld?
H3. De waarden van de Ilias: 'kleos' en herinnering

College 2. Homerus' Odyssee
H4. De concurrent van de Ilias> - Odysseus op reis
H5. Terug op Ithaca, terug bij Penelope
H6. De wereld van de Odyssee: de beroemde scène tussen Odysseus en Nausicaä

College 3. Aeschylus' Agamemnon
H7. De Griekse tragedie. Mythologische achtergronden van de Oresteia
H8. Aeschylus' Agamemnon
H9. De 'tapijtscène': waarom moet Agamemnon sterven?

College 4. Sophocles' Koning Oedipus
H10. Te veel en te weinig weten. Freud en de volksverhalen
H11. Sophocles' tragedie Koning Oedipus
H12. Een interpretatie van de Koning Oedipus

Details

UitgeverHome Academy
Publicatiedatum 19 november 2015
ISBN 9789085309796
Taal Nederlands
Speelduur 4u 34m 30s
Bestandsgrootte 170 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Wat verhelderend leerzaam en prettig instructief om in de auto of thuis via de cd-speler of i-Pod, vier colleges te volgen van professor Ineke Sluiter over 'De klassiekste klassiekers'. Ze sprak eerder dit jaar op het Studium Generale van de Universiteit in Leiden en nu kan iedereen op elk moment van de dag en waar dan ook luisteren naar haar opmerkelijke, soms cynische en ontluisterende verhalen over de heldendichten Ilias en Odyssee van Homerus en de toneelstukken Agamemnon van Aeschylus en Koning Oedipus van Sophocles.

Ouderwets professoraal docerend is de Leidse hoogleraar Griekse taal-en letterkunde Ineke Sluiter (1959) allerminst. Ze vertelt onderhoudend, met nuchterheid en soms grote afschuw over de generaties lang doorgaande gruwelijkheden in de Oresteia. Over het mythische door noodlot gedreven systeem van onsterfelijke goden en sterfelijke helden. Over de held Achilles met zijn korte lontje en post-traumatisch stresssyndroom, die jong moest sterven maar eeuwig zou voortleven door zijn zwaar bevochten roem. En die roem was volgens Plato juist zo gevaarlijk voor de Atheense jeugd van toen. Want de held die uit wrok tegen Agamemnon niet langer wil meevechten en te lang huilt over de dood van zijn vriend Patroklos is geen lichtend voorbeeld: 'Ouders, laat uw zoon niet te veel lezen in Homerus!'

Sluiter geeft op eigentijdse wijze met psychologie en ook wat Freud een nieuw perspectief aan schoolkennis over de Trojaanse oorlog en de maatschappelijke en morele betekenis betekenis van de Griekse tragedie. Maar ook voor wie niet meer dan een vage belangstelling heeft voor de klassieken vertelt ze verhalen die vaak aanhaken bij de werkelijkheid van nu en stimuleren tot lezen, al mag je van haar veel gevechtsscènes in de Ilias best overslaan.

De prachtvertaling van Homerus door De Roy van Zuydewijn wordt vaak geciteerd en deed mij weer grijpen naar favoriete passages in de Ilias, zoals het smeden van de nieuwe wapenrusting van Achilles of in de Odyssee het optreden aan het hof der Phaiaken van de bard Demodokos die de Trojaanse oorlog bezingt, waarbij de zwervende Odysseus door zijn eigen mythe is ingehaald.

Homerus schept in Demodokos een hilarisch zelfportret. Odysseus prijst Demodokos als een goddelijke zanger, zeker 'als de tafels vol staan met brood en vlees en de schenker wijnbekers rondbrengt onder de gasten'.' - Kasper Jansen, NRC

Over de auteur
Photo Ineke Sluiter
Ineke Sluiter

Prof. dr. Ineke Sluiter (1959) studeerde Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar ze in 1990 ook promoveerde. Na onderzoeksverblijven aan het Center for Hellenic Studies (Harvard) en het Institute for Advanced Study (Princeton) werd zij benoemd tot Associate Professor aan de University of Pennsylvania te Philadelphia.

Sinds september 1998 is Ineke Sluiter hoogleraar Griekse taal- en letterkunde in de Faculteit Letteren van de Universiteit Leiden. In 2001 won zij de Onderwijsprijs van de Leidse Studenten Raad. Zij is tevens wetenschappelijk directeur van de landelijke onderzoekschool van classici, OIKOS. Zij schrijft over antieke literatuur en over antieke en moderne ideeën over taal; van grammatica tot vrijheid van meningsuiting.

Toon aanbod