Luistervoorbeeld

t is maar een griepje

Auteur Ab Osterhaus
Voorlezer Ab Osterhaus
Speelduur 1u 40m 11s
€ 12,95

Beschrijving

’t is maar een griepje... Het klinkt zo onschuldig. In de vorige eeuw heeft influenza echter tientallen miljoenen slachtoffers gemaakt. Zou dit nu ook weer kunnen gebeuren en hoe kunnen we ons daartegen beschermen?

In dit toegankelijke college legt viroloog Ab Osterhaus uit wat een virus is, hoe dit ontstaat en waar het vandaan komt. Zou SARS, de kippengriep, de gekkekoeienziekte of de wintergriep aan de basis van een wereldwijde epidemie kunnen staan? Wat moeten we doen als dat zou gebeuren en hoe bereidt de overheid, geholpen door de wetenschap, zich hierop voor?

Dit luisterboek sluit aan bij de wetenschapsmanifestatie ‘H5N1 – De evolutie van een griepvirus’ die het Erasmus MC en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam organiseren in het kader van het Darwinjaar 2009.

Versla zelf het griepvirus in de online computergame ‘The Great Flu’ op www.erasmusmc.nl/darwinjaar2009. Dit luisterboek is ook geschikt als achtergrondinformatie bij de online computergame en te gebruiken als lesmateriaal voor docenten en scholieren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Inhoud
Introductie
Inleiding
Een virusvrije wereld?
Virusuitbraken in een veranderende wereld
Nieuwe virussen uit de dierenwereld
Bestrijding van SARS: een succesverhaal!
Het influenzavirus ontleed
Vogelgriep, pandemie en wintergriep
Risicogroepen voor wintergriep
Vogelgriep in Nederland
Opmars van de vogelgriep
Van vogel naar mens?
Pandemische dreiging door H5N1?
Medische interventiemogelijkheden
Pandemische en prepandemische vaccinatie
De politiek aan zet
Conclusies

Details

UitgeverLuisterWijs
Publicatiedatum 16 februari 2009
ISBN 9789461495600
Taal Nederlands
Speelduur 1u 40m 11s
Bestandsgrootte 77 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Ab Osterhaus
Ab Osterhaus

Professor dr. Ab Osterhaus (1948) studeerde van 1967 tot 1974 aan de Rijksuniversiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde, waar hij cum laude afstudeerde als dierenarts. Vervolgens promoveerde hij in 1978 aan diezelfde universiteit op het proefschrift getiteld Feline infectious peritonitis: identification, propagation and epidemiology. Daarna werkte hij 16 jaar bij het RIVM te Bilthoven, waar hij verschillende functies bekleedde.

In 1993 werd hij benoemd tot hoogleraar in de virologie en deeltijdhoogleraar Milieuvirologie aan de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is in die hoedanigheid tevens Hoofd van de Afdeling Virologie van het Erasmus MC. Hij is directeur van twee WHO-referentiecentra en medeoprichter/directeur van een drietal bedrijven die deel uitmaken van de Erasmus MC Holding. Sinds 2000 is hij voorzitter van de European Scientific Working Group on Influenza (ESWI). Met zijn onderzoeksgroep heeft hij meer dan een dozijn “nieuwe” virussen van mens en dier ontdekt.

Toon aanbod