Luistervoorbeeld

Het recht van de sterktste... of niet?

Auteur Jan van Hooff
Spreker Jan van Hooff
Speelduur 50m 2s
€ 12,95

Beschrijving

"De natuur is nu eenmaal wreed" - dat hoor je vaak. Op tv of in de dierentuin zie je hoe de grootste en sterkste gorilla van de groep de baas is over de anderen. "Natuurlijk is dit zo," zeg je dan meteen. "Hij is toch de sterkste, en de natuur is tenslotte een strijd om het bestaan waarin de sterkste overleeft."

Maar klopt dit wel? Is het echt zo dat alleen de grootste en sterkste binnen een groep overleven? Want als dat zo is, dan zouden er na miljoenen jaren evolutie toch alleen nog maar sterke dieren over moeten zijn? En dat is niet zo! Soms helpen dieren elkaar zelfs belangeloos. Hoe kan dit? Moeten dieren misschien ook andere eigenschappen hebben om te kunnen overleven, en welke zijn dat dan? En hoe komt het dat deze dieren met die eigenschappen het dan toch hebben kunnen winnen van die veel grotere en sterkere soortgenoten?

Jan van Hooff, professor in het gedrag van dieren, zal in dit luistercollege al deze vragen beantwoorden aan de hand van vele aansprekende voorbeelden uit het dierenrijk. Daarbij zal hij ook vertellen hoe dit allemaal bij ons mensen zit en of wij wel zo anders zijn dan dieren.

Inhoud
Introductie
Bijten, slaan en krabben: overleven is vechten
De wereld volgens Darwin
Zo vader zo zoon / zo moeder zo dochter
Het stokstaartje op wacht: de domoor overleeft
De vampiertjes van Wilkinson
De ontmaskering van de bedrieger
Het verschil tussen haringen en honden
Ruzie maken doe je meestal met je vrienden
Verzoening: hoe dieren ruzies bijleggen
Een experiment: de aap en het touwtje
Mensen zijn net dieren
"Da's niet eerlijk": sommige dieren weten dat ook
Dus hoe zit het: overwint de sterkste?

Details

ImprintLuisterWijs
UitgeverClusterEffect - LuisterEffect
Publicatiedatum 13 maart 2009
ISBN 9789461495761
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 50m 2s
Bestandsgrootte 40 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jan van Hooff

Prof. dr. Jan van Hooff (1936) groeide op in Burgers’ Zoo in Arnhem waar zijn ouders directeur waren. Zijn grootvader van moederszijde, Johan Burgers, had het dierenpark opgericht. Zijn broer Antoon was er later directeur.

Hij studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, zoals de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de Gedragswetenschap van dieren aan de Universiteit van Utrecht.

Van Hooff is wetenschappelijk lid van het bestuur van Burgers Zoo in Arnhem en Secretaris Generaal van de International Primatological Society. Nog steeds is Van Hooff dé expert op het gebied van mensapen. Zo werd van zijn expertise gebruik gemaakt tijdens de Bokito-affaire in 2007.

Toon aanbod