De dood van de ambassadeur
De dood van de ambassadeur

De dood van de ambassadeur

Longread over moord op West-Duitse ambassadeur Graaf Karl von Spreti in 1970 in Guatemala. Het is een van de meest omstreden verhalen van de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski.

Auteur

Ryszard Kapuscinski

Spreker

Anton de Goede

Speelduur

1 uur 52 min

€ 5,99

Beschrijving

In april 1970 werd de West-Duitse ambassadeur Graaf Karl von Spreti in Guatemala door rebellen ontvoerd en zes dagen later doodgeschoten. Het zou de aanzet zijn voor een van de meest omstreden verhalen van de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski. Vanachter zijn bureau in Mexico-Stad volgde hij de berichtgeving over de moord in de internationale pers. Hij was verbijsterd. Volgens hem werd ‘het publiek misleid door journalisten’ die nimmer de waarheid over dictaturen en guerrillabewegingen openbaar maakten.

De dood van de ambassadeur is door critici opgevat als het vergoelijken van politieke moord. Wiktor Osiatynski, nota bene een vriend van Kapuscinski, schreef: ‘Hij rechtvaardigt het begaan van moord zolang het in naam is van een strijd tegen uitbuiting, onderdrukking en dictatorschap.’ Aan de andere kant ziet Kapuncinski-biograaf Artur Domoslawski dit als een ‘sleuteltekst die inzicht geeft in de wereldbeschouwing van de verslaggever.’

Luister en oordeel zelf.

Details

Imprint

Querido Fosfor

Uitgever

Singel Uitgeverijen

Publicatiedatum

2 juni 2015

ISBN

9789462251588

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 52 min

Bestandsgrootte

155 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

Ryszard Kapuscinski (1932-2007) overleed op 23 januari 2007 op 74-jarige leeftijd. Hij kreeg een staatsbegrafenis. Hij laat een rijk, in alle wereldtalen vertaald en veelvuldig bekroond oeuvre na.

Meer spreker Anton de Goede Bekijk alles

Avondmensen

Avondmensen

Caroline van Keeken

€ 14,99
De ongewone lezer

De ongewone lezer

Alan Bennett

€ 9,99
Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp
€ 9,49
De kat met de hoed
€ 8,99