Luistervoorbeeld

De dood van de ambassadeur

Auteur Ryszard Kapuscinski
Spreker Anton de Goede
Speelduur 1u 52m 46s
€ 2,99

Beschrijving

In april 1970 werd de West-Duitse ambassadeur Graaf Karl von Spreti in Guatemala door rebellen ontvoerd en zes dagen later doodgeschoten. Het zou de aanzet zijn voor een van de meest omstreden verhalen van de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski. Vanachter zijn bureau in Mexico-Stad volgde hij de berichtgeving over de moord in de internationale pers. Hij was verbijsterd. Volgens hem werd ‘het publiek misleid door journalisten’ die nimmer de waarheid over dictaturen en guerrillabewegingen openbaar maakten.

De dood van de ambassadeur is door critici opgevat als het vergoelijken van politieke moord. Wiktor Osiatynski, nota bene een vriend van Kapuscinski, schreef: ‘Hij rechtvaardigt het begaan van moord zolang het in naam is van een strijd tegen uitbuiting, onderdrukking en dictatorschap.’ Aan de andere kant ziet Kapuncinski-biograaf Artur Domoslawski dit als een ‘sleuteltekst die inzicht geeft in de wereldbeschouwing van de verslaggever.’

Luister en oordeel zelf.

Details

ImprintQuerido Fosfor
UitgeverSingel Uitgeverijen
Publicatiedatum 2 juni 2015
ISBN 9789462251588
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 1u 52m 46s
Bestandsgrootte 155 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Ryszard Kapuscinski

Ryszard Kapuscinski (1932-2007) overleed op 23 januari 2007 op 74-jarige leeftijd. Hij kreeg een staatsbegrafenis. Hij laat een rijk, in alle wereldtalen vertaald en veelvuldig bekroond oeuvre na.

Toon aanbod