Luistervoorbeeld

Je brein de baas

Over de rol van bewust denken
Auteur André Aleman
Voorlezer Frank Rigter
Speelduur 5u 38m 31s
€ 14,99

Beschrijving

In Je brein de baas neemt neuropsycholoog André Aleman het op voor het bewuste denken. Onderzoek heeft eerder aangetoond dat juist onbewuste processen in ons brein een grote invloed kunnen hebben op ons gedrag. Daardoor zijn veel wetenschappers de rol van bewust denken gaan bagatelliseren: het heeft volgens hen slechts een gering effect op ons doen en laten. Dat betekent dat er van een vrije wil ook geen sprake kan zijn.

In dit luisterboek horen we een heel ander geluid: Aleman laat aan de hand van de nieuwste inzichten uit de hersenwetenschap zien dat het menselijk bewustzijn wel degelijk ons gedrag stuurt. Wat je doet en wie je bent, heeft veel te maken met wat je denkt en wilt. Sterker nog, we kunnen bewust ons eigen denken en doen beïnvloeden om onze doelen te bereiken. Hoewel onbewuste processen zeker een rol spelen, laat Aleman zien dat bewust denken die onbewuste processen in goede banen kan leiden. Mindfulness en spiritualiteit kunnen daarbij behulpzaam zijn. Het feit dat ons brein ‘bezield’ is, maakt ons uniek.

Inhoud
Inleiding
1. Het onbewuste overschat - Over de rol van automtische processen
2. De man die niks meer deed - Apathie, wanneer bewuste aansturing het laat afweten
3. De man die niet anders kon - Hoe zit het met de vrije wil
4. Waarom mislukken goede voornemens - Over verleiding en beheersing
5. Neurofeedback - Je brein direct aansturen
6. Mindfulness - Van hijgerige hype naar rustgeven kracht
7. Baas in eigen brein - Over bewuste keuzes, controle en verantwoordelijkheid
Nawoord - Zijn we nu wel of niet ons brein
Dankwoord

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 22 maart 2018
ISBN 9789463622707
Taal Nederlands
Speelduur 5u 38m 31s
Bestandsgrootte 310 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

‘Binnen de neurowetenschap is dit boek een verfrissend en welkom tegengeluid. Door te pleiten voor het bestaan van een vrije wil, toont Aleman het belang van bewust denken voor ons gedrag.’ (New Scientist)

‘Een verfrissend tegengeluid [in het debat over de vrije wil]. Met de nieuwste inzichten uit de hersenwetenschap en psychologie laat hij vooral ook zien dat wat je doet en wie je bent veel heeft te maken met wat je denkt. (…) Een aanbevelenswaardig boek.’ (de Psycholoog)

Over de auteur
Photo André Aleman
André Aleman

André Aleman (1975) is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij doet onderzoek naar waarneming, emotie en cognitieve controle bij mensen met psychiatrische problemen en bij ouderen met geheugenachteruitgang. In 2006 ontving hij de prestigieuze European Young Investigator Award van de European Science Foundation voor zijn onderzoek. In 2017 werd hij benoemd tot lid van de KNAW. Het seniorenbrein was een grote bestseller die in 9 talen vertaald is.

Toon aanbod