Luistervoorbeeld

Stille Willem

De dodelijke spagaat van vastgoedbaron Endstra
Auteur Harry Lensink
Spreker Casper Gimbrère
Speelduur 11u 35m 56s
€ 14,99

Beschrijving

Op 17 mei 2004 werd vastgoedhandelaar Willem Endstra vermoord voor de deur van zijn Amsterdamse kantoor. Voor het eerst was een representant van de bovenwereld slachtoffer geworden in de Amsterdamse gangsteroorlog. Pas na zijn dood werd de volle omvang van z'n drama duidelijk: Endstra had jarenlang in het verborgene hand- en spandiensten verricht voor kopstukken uit het Nederlandsemisdaadcircuit. Het leverde hem de bijnaam 'bank van de onderwereld' op.

Hoe was het mogelijk dat een vermogende ondernemer zich had ingelaten met keiharde criminelen? Was hij dader of slachtoffer? Wat was zijn band met hoofdverdachte Willem Holleeder? En sprak Endstra de waarheid tegenover de rechercheurs in de inmiddels roemruchte achterbankgesprekken?

Stille Willem is een speurtocht naar de antwoorden. Toen het boek najaar 2006 verscheen, was de strafzaak tegen Holleeder nog niet begonnen. Inmiddels is De Neus veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, onder andere voor afpersing van Endstra. Ondertussen probeert justitie de daders van veel bloederige afrekeningen achter de tralies te krijgen. Voor de moord op de vastgoedman zitten al twee verdachten vast.

Endstra leeft niet meer, maar zijn woorden hebben nog steeds grote gevolgen. In deze geactualiseerde editie staat de auteur stil bij die spraakmakende nasleep.

Inhoud
1. Valse hoop
2. Groot in gas
3. Stenen schuiven
4. Eén van de acht
5. Ron, Ton en Willem
6. Straatjes en blokjes
7. Een neus voor zaken
8. De hete adem van Tonino
9. Johnny, wat doe je
10. Een verradelijke vriendschap
11. De achterbank
12. Laatste stuiptrekkingen
13. De omslag van justitie
14. Claims uit een andere wereld
15. De bende van het beest
16. Alles komt goed
17. De stem van Holleeder
18. Een poëtische huurmoordenaar
19. Endstra's erfenis
Epiloog

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 25 mei 2018
ISBN 9789463623223
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 11u 35m 56s
Bestandsgrootte 637 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Harry Lensink

Harry Lensink (1968) deed voor verschillende tijdschriften onderzoek naar de ontwikkelingen rond Endstra. In 2005 publiceerde hij als eerste diens geheime dagboekaantekeningen. Tegenwoordig volgt hij als redacteur van weekblad Vrij Nederland onder andere de strafzaak tegen de groep Holleeder, die ervan wordt verdacht meerdere vastgoedmensen op gewelddadige wijze te hebben afgeperst. In 2005 verscheen van Harry Lensink Stille Willem. De dodelijke spagaat van vastgoedbaron Willem Endstra. Met Marian Husken schreef hij Handboek Holleeder. Wie is wie in het proces van de eeuw en De dodenlijst. Wie is wie in het liquidatieproces.

Toon aanbod