Luistervoorbeeld

Het duister dat ons scheidt

Renate Dorrestein in concert
Auteur Renate Dorrestein, Corrie van Binsbergen
Voorlezer Renate Dorrestein
Speelduur 1u 22m 52s
€ 8,00

Beschrijving

Het motto van de Boekenweek 2006 was 'Boem Paukeslag: schrijvers en muziek'. Ter gelegenheid hiervan is er een speciale muzikale productie verschenen: Renate Dorrestein in concert.
Deze opname is de registratie van een bijzondere avond in het Amsterdamse BIMhuis, waar in mei 2005 een reeks literaire concerten plaatsvond. Schrijvers droegen daarbij voor uit eigen werk, begeleid door een muzikaal scenario dat werd geschreven door de initiatiefneemster van dit project, jazz-gitariste Corrie van Binsbergen, en dat spectaculair door haar en haar muzikanten werd uitgevoerd.

Van Binsbergen koos Het duister dat ons scheidt voor haar avond met Dorrestein. De muziek die zij bij het boek schreef is volgens haar "als de soundtrack bij een film voor je oren." Haar besluit om Dorresteins werk in muziek om te zetten, lichtte zij als volgt toe: "Zodra ik een boek van Renate Dorrestein lees, blijven allerlei ook zeer dringende zaken liggen of ga ik niet slapen; in elk geval moet dat boek uit. Spannend als een film van Hitchcock. Een bijzonder aantrekkelijke mengeling van humor en suspense."

Renate Dorrestein over haar concert: "Ik voelde me net Sting. Het was geweldig om op dat podium te zitten met al die swingende muzikanten om me heen. Ik kon me soms amper concentreren op het voorlezen van mijn tekst, zo graag wilde ik de muziek horen. Het was enorm inspirerend. Na afloop zei ik meteen tegen Corrie: 'Ik wil met jullie op toernee!'" Die wens kwam uit. Op 18 maart 2006 werd het muzikale programma rond Het duister dat ons scheidt al herhaald in Rotterdam. In maart 2007 gaan Corrie van Binsbergen en Renate Dorrestein door heel Nederland op tournee met dit programma.

Over het verhaal: De zesjarige Loes groeit op in een vredig dorp, waar zij samen met haar moeder de oeroude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco's wonen daar, twee vriendelijke mannen van wie iedereen aanneemt dat het kamerhuurders zijn. Vóór het huis spelen alle kinderen van het dorp in het gemeenteplantsoen, onder aanvoering van hun jonge, energieke heldin Loes. Voor hen schijnt altijd de zon, zelfs wanneer het regent.

Maar dat verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke moord tot levenslang wordt veroordeeld. Geruchten en speculaties grijpen al snel om zich heen. Wat mooi was, wordt lelijk en verdacht. Niets is meer vanzelfsprekend, niemand is meer veilig.

Het zal tot de achttiende verjaardag van Loes duren voordat de waarheid over de fatale nacht van de moord aan het licht komt. Pas dan neemt iedereen eindelijk zijn ware gedaante aan en kunnen de krachten die destijds zijn ontketend, weer tot bedaren komen. Het duister dat ons scheidt gaat over de noodzaak om het verhaal van ons eigen leven op een waarachtige manier te reconstrueren, maar bovenal over ons onuitwisbare verlangen naar liefde, acceptatie en vergeving.

Het Duister dat ons scheidt is een spannende, zowel onthutsende als poetische literaire roman, Dorrestein op haar best.

Inhoud
Proloog
A is een aardbei
B is een brandnetel
Intermezzo
B is een brandnetel (vervolg)
Intermezzo
C is een crisis
D is dood
Intermezzo
D is dood (vervolg)
Epiloog

Details

ImprintUitgeverij Contact
UitgeverStichting Brokken
Publicatiedatum 7 oktober 2013
ISBN 9789490938642
Taal Nederlands
Speelduur 1u 22m 52s
Bestandsgrootte 64 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Renate Dorrestein
Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse letteren. Haar romans werden genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs, AKO Literatuur Prijs, Trouw/NS Publieksprijs, de Gouden Strop en The International IMPAC Dublin Literary Award. Haar oeuvre werd bekroond met de Annie Romein-prijs en zij ontving de Jonge Gouden Uil voor Verborgen gebreken. In 1997 schreef zij het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam, in 2008 het Boekenweekessay Laat me niet alleen en in 2014 het luistergeschenk voor de Week van het Luisterboek Liever horen we onszelf. Haar roman De stiefmoeder verscheen in 2011 en stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2012.

In februari 2013 verscheen De blokkade, waarin zij op nietsontziende wijze de oorzaken en gevolgen van haar eigen writer's block onderzoekt. In 2015 verscheen haar roman Weerwater en de jaren daarna volgden Zeven soorten honger en Reddende engel. In 2018 verscheen haar laatste boek, Dagelijks werk, waarin ze terugblikt op vijfenveertig jaar schrijven. Op 4 mei 2018 overleed Renate Dorrestein aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Toon aanbod