Luistervoorbeeld

Live gelezen & gespeeld

Auteur Kees van Kooten, Corrie van Binsbergen
Spreker Kees van Kooten
Speelduur 1u 13m 21s
€ 7,99

Beschrijving

In de serie Schrijvers in Concert: Kees van Kooten leest uit Levensnevel, Alle modermismen ooit en Tijdelijk nieuw. Een combinatie van literatuur en muziek, verhalen verteld én gespeeld.

'In 2004 had ik het geluk een aantal keren te mogen optreden met de spetterende band van Corrie van Binsbergen. Ook Remco Campert en Toon Tellegen viel deze eer te beurt. Voor de gemiddelde schrijver is zo'n performance zowel een verrukking als een verschrikking. Het heerlijke van het met muzikale ondersteuning voorlezen uit eigen werk, zit hem in het warme bad waarin de muziek je woorden dompelt. En in het bedwelmende gevoel dat je, hoewel je zelf geen enkel instrument kunt bespelen, toch een avond lang een heuse muzikant bent. On the road en one of the boys. De verschrikking zit hem in de voortdurende angst dat je te vroeg of te laat zult inzetten of je zult verspreken.

Het kenmerk van topmusici als die van Corrie is immers dat zij geen fouten maken. Nooit. O zeker: na afloop van zo'n concert zijn zij maar zelden tevreden over de geleverde prestatie, maar dan geldt die zelfkritiek altijd een zo onnozel slippertje dat de voorlezende schrijver het in het geheel niet gehoord heeft.

Van echte verblazingen, verstrijkingen of verplukkingen is bij hen geen sprake, dat zult u wel horen. Maar de verteller begaat (live!) een paar versprekingen; naar alle waarschijnlijkheid omdat hij af en toe meer opging in Corrie's noten en accoorden dan in zijn eigen woorden. Zo onweerstaanbaar zijn de musici en de speciaal voor deze verhalen geschreven melodieën van Corrie van Binsbergen.' - Kees van Kooten

Verteller: Kees van Kooten

Musici:

Jan Willem van der Ham - fagot, altsax
Rutger van Otterloo - tenorsax, sopraansax
Angelo Verploegen - trompet, flügelhorn
Joost Buis - trombone, lapsteel
Albert van Veenendaal - (prepared) piano
Corrie van Binsbergen - gitaar
Hein Offermans - contrabas
Alan ‘Gunga’ Purves - percussie
Tineke de Jong - viool
Baptist Kurvers - altviool
Michiel Weidner - cello, cimbalon

Alle teksten Kees van Kooten
Tracks 1, 5, 9, 10 uit: Levensnevel (1999)
Tracks 2, 12 uit: Alle modermismen ooit (2004)
Tracks 3, 4, 6, 7, 8, 11 uit: Tijdelijk nieuw (2003)
Alle composities Corrie van Binsbergen behalve track 5 Hans Hasebos
(oorspronkelijke titel 'Habits'), track 7 Villa-Lobos Mazurka-Choro arr. CVB, track 8 improvisatie Albert van Veenendaal

Live opgenomen in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht op 30 maart 2004. Track 2, 9 en 12 live opgenomen in het Bimhuis te Amsterdam.

Inhoud
1 Levensnevel (gedicht)
2 De kaars
3 Candle in the Pim
4 Nieuws van de Balkan
5 Andijvie
6 Stuk serviesgoed
7 Bewaar me
8 Man in Nova
9 Levensnevel (verhaal)
10 Mondhygiëne
11 Idiolatrie
12 Zelfsex

Details

UitgeverDe Bezige Bij
Publicatiedatum 27 juli 2009
ISBN 9789403100401
Taal Nederlands
Soort audioMuziek
Speelduur 1u 13m 21s
Bestandsgrootte 76 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Hij articuleerde ritmisch en swingend, bracht zijn proza als een solo met spannende pauzes en emotionele uithalen. Vooral als de cabaretier Van Kooten even te voorschijn kwam.' - NRC Handelsblad

'Van Kooten leest fantastisch. Elke emotie in zijn verhalen krijgt in zijn stem de juiste lading en zijn manier van voorlezen is ontspannen, en je mist door zijn zuivere dictie geen woord.' - Algemeen Dagblad


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Kees van Kooten

Kees van Kooten (1941) richtte op de middelbare school met Wim de Bie een cabaretgroep op. Na school bleef hij met De Bie samenwerken, eerst als De Clichémannetjes, vanaf 1965 voor diverse televisieprogramma's waaronder Hadimassa (VARA) en Het Gat van Nederland (VPRO). In 1972 richtte hij met Wim de Bie het Simplisties Verbond op, zij werden in 1974 en in 1977 bekroond met de Nipkow-schijf en in 1985 met de Ere-Nipkowschijf. Daarnaast bracht het Simplisties Verbond zeven langspeelplaten uit, waarvan er drie een Edison ontvingen. Vanaf 1985 zond VPRO-televisie wekelijks hun programma Keek op de Week uit. Sinds maart 1998 is Kees van Kooten gestopt met het optreden voor tv en wijdt hij zich aan het schrijven.

In 1968 debuteerde Kees van Kooten met Treitertrends, korte stukken waarin modieuze typen worden ontmaskerd en geparodieerd. Naast zijn gave voor satirisch werk bleek zijn vermogen tot autobiografisch proza uit veelgelezen en geprezen boeken als Koot droomt zich af (1977), Koot graaft zich autobio (1979) en Veertig (1982). De bundelingen met hilarische columns Modermismen (1984) en Meer Modermismen (1986) hadden een groot succes en zijn in 2004 herdrukt als Alle modermismen ooit (met 60 bonusmodermismen). In Zwemmen met droog haar (1991) laat Kees van Kooten zien dat wie het in Nederland goed heeft, het pijnlijk verkeerd kan hebben wanneer hij elders goed wil doen.

De verhalenbundel Verplaatsingen (1993) bevat verhalen die in hun oorspronkelijke gedaante werden gepubliceerd in Humo. Het boek werd gevold door Levensnevel (1999), waarvoor Van Kooten de Haagse Littéraire Witte prijs ontving. In 2000 verscheen zijn ontroerende portret van zijn overleden moeder, Annie, de bekroning op zijn autobiografisch werk. 'Schrijvers kunnen pas met hun dode moeder verder leven als zij het hebben opgeschreven,' zei Van Kooten hierover. Een jaar later publiceerde hij het op groot formaat vormgegeven Hilaria vol foto's, teksten en knipsels, in 2003 gevolgd door Tijdelijk nieuw, een bundeling schetsen uit Humo die voor deze bundel werden herschreven, geactualiseerd en aangevuld. Zijn meest recente boek is Episodes (2007), een lofzang op zijn jonge kleinzoon.

Toon aanbod