Luistervoorbeeld

Van dit en dat en van alles wat

Nagelaten werk
Auteur Martine Bijl
Spreker Kees van Kooten, Berend Boudewijn
Speelduur 4u 16m 38s
€ 12,99

Beschrijving

Voorgelezen door Kees van Kooten en Berend Boudewijn Martines echtgenoot Berend Boudewijn vertelt in het eerste deel (de inleiding) over Martine, zijn leven met haar, haar werk en de periode van haar ziekte. Daarna leest Kees van Kooten voor uit haar nagelaten werk: jeugdherinneringen, brieven, een novelle, e-mails, speeches en een dagboek over haar werk bij televisie – het lijkt verschillend, maar het ademt dezelfde oorspronkelijke, amusante geest. Of het nu gaat over optreden, over hartstochtelijk tuinieren, over volhardend keramiek maken, over koppig sleutelen aan teksten – het is altijd onderhoudend geschreven. En meer dan dat. En passant fileert Martine mannelijke eigenwaan en vrouwelijk schipperen en gunt ze ons ook nog een blik achter de schermen van onze showbusiness. Berend Boudewijn heeft deze teksten verzameld en de persoonlijke inleiding erbij geschreven. Hij oordeelt volkomen terecht: schrijven was waarschijnlijk Martines liefste bezigheid en zeker haar grootste talent. Het audioboek bevat een selectie van de stukken uit het boek.

Details

ImprintAtlas Contact
UitgeverAtlas Contact, Uitgeverij
Publicatiedatum 15 maart 2022
ISBN 9789025472610
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 4u 16m 38s
Bestandsgrootte 256 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Martine Bijl

Martine Bijl (1948-2019) was een Nederlandse zangeres, actrice, schrijfster, presentatrice en cabaretière. Bijl acteerde, presenteerde, zong, schreef, vertaalde musicals en televisiecomedy's, was veelvuldig te zien in tv-programma's en trad op in theater met haar personalityshows. Ook was ze producer van een serie grammofoonplaten met verhalen van Walt Disney.

Tot september 2013 trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van Hak. In die jaren was zij in meer dan veertig spotjes te zien.

Ze werd in 1965 als zangeres ontdekt door Willem Duys, terwijl ze nog op het gymnasium zat. In november 1965 maakte Martine haar tv-debuut in Cabaretkroniek. Ze had vroege hits met De makelaar van Schagen en Bloemendaalse bos die ze opnam bij het pionierende label Durlaphone. Ze maakte deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Knokke-festival van 1966. In 1977 bereikte ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied.

In 1979 was Martine Bijl zelf onderwerp van een lied, Martine van de Belgische zanger Louis Neefs.

Ze schreef en publiceerde een aantal boeken, waaronder Elfje Twaalfje (1969, inclusief grammofoonplaat met muziek van Henk van der Molen), het vervolg Elfje Twaalfje En Het Lentepenseel. Samen met Anton Pieck werkte Bijl aan het boek Sprookjes Van De Efteling, dat in 1974 verscheen, een jaar later gevolgd door een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Naar aanleiding daarvan bracht de zangeres in 1975 het album Martine Bijl Zingt Andersen uit, met tien composities van Henk van der Molen en arrangementen van Tony Nolte. In de latere decennia verschenen meerdere sprookjesboeken van Martine Bijl.

Bijls toneelstuk Walters Hemel, geregisseerd door Berend Boudewijn, ging in januari 1996 in première. De wrange komedie gaat over een werkende vrouw (gespeeld door Ingeborg Elzevier) die ook nog een huishouden moet runnen, met een mislukt schrijver als man en een gehandicapt kind.

Vanaf 2013 presenteerde Bijl bij Omroep MAX het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. In 2016 verscheen Hindergroen, autobiografische stukken over wat haar liefde heeft en wat haar hindert. Tijdens het derde seizoen van Heel Holland Bakt kreeg ze een hersenbloeding en stopte ze haar medewerking aan televisieprogramma's. In november 2018 verscheen Rinkeldekink, haar boek over de hersenbloeding die zij in 2015 kreeg. Op 30 mei 2019 overleed ze aan de gevolgen van deze hersenbloeding.

Toon aanbod