Luistervoorbeeld

Hindergroen

Auteur Martine Bijl
Voorlezer Esther Scheldwacht
Speelduur 3u 26m 52s
€ 12,99

Beschrijving

Martine Bijl hanteerde de pen al jaren voor haar hersenbloeding: teksten voor haar theatersolo’s, liedjes, vertalingen van musicals, columns in Zin, sprookjes en teksten voor Heel Holland Bakt. In Hindergroen schreef ze over haar leven, over haar vader, die huisarts was in Amsterdam-West, over het verslavende van tuinieren, over haar hekel aan onbegrijpelijk design, over haar liefde voor taal en over haar moeder, het doktersvrouwtje dat niet van haar achterwerk sprak maar over haar bilquadranten.

Details

ImprintAtlas Contact
UitgeverAtlasContact
Publicatiedatum 1 oktober 2020
ISBN 9789025470265
Taal Nederlands
Speelduur 3u 26m 52s
Bestandsgrootte 189 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Photo Martine Bijl
Martine Bijl

Martine Bijl (1948-2019) was een Nederlandse zangeres, actrice, schrijfster, presentatrice en cabaretière. Bijl acteerde, presenteerde, zong, schreef, vertaalde musicals en televisiecomedy's, was veelvuldig te zien in tv-programma's en trad op in theater met haar personalityshows. Ook was ze producer van een serie grammofoonplaten met verhalen van Walt Disney.

Tot september 2013 trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van Hak. In die jaren was zij in meer dan veertig spotjes te zien.

Ze werd in 1965 als zangeres ontdekt door Willem Duys, terwijl ze nog op het gymnasium zat. In november 1965 maakte Martine haar tv-debuut in Cabaretkroniek. Ze had vroege hits met De makelaar van Schagen en Bloemendaalse bos die ze opnam bij het pionierende label Durlaphone. Ze maakte deel uit van de Nederlandse afvaardiging naar het Knokke-festival van 1966. In 1977 bereikte ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied.

In 1979 was Martine Bijl zelf onderwerp van een lied, Martine van de Belgische zanger Louis Neefs.

Ze schreef en publiceerde een aantal boeken, waaronder Elfje Twaalfje (1969, inclusief grammofoonplaat met muziek van Henk van der Molen), het vervolg Elfje Twaalfje En Het Lentepenseel. Samen met Anton Pieck werkte Bijl aan het boek Sprookjes Van De Efteling, dat in 1974 verscheen, een jaar later gevolgd door een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Naar aanleiding daarvan bracht de zangeres in 1975 het album Martine Bijl Zingt Andersen uit, met tien composities van Henk van der Molen en arrangementen van Tony Nolte. In de latere decennia verschenen meerdere sprookjesboeken van Martine Bijl.

Bijls toneelstuk Walters Hemel, geregisseerd door Berend Boudewijn, ging in januari 1996 in première. De wrange komedie gaat over een werkende vrouw (gespeeld door Ingeborg Elzevier) die ook nog een huishouden moet runnen, met een mislukt schrijver als man en een gehandicapt kind.

Vanaf 2013 presenteerde Bijl bij Omroep MAX het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. In 2016 verscheen Hindergroen, autobiografische stukken over wat haar liefde heeft en wat haar hindert. Tijdens het derde seizoen van Heel Holland Bakt kreeg ze een hersenbloeding en stopte ze haar medewerking aan televisieprogramma's. In november 2018 verscheen Rinkeldekink, haar boek over de hersenbloeding die zij in 2015 kreeg. Op 30 mei 2019 overleed ze aan de gevolgen van deze hersenbloeding.

Toon aanbod