Schaduwkind Suite
Schaduwkind Suite

Schaduwkind Suite

Een literair concert

Gitariste/componiste Corrie van Binsbergen maakte een keuze uit het boek 'Schaduwkind' van P.F. Thomése en componeerde een muzikaal scenario voor elf strijkers, geprepareerde vleugel en gitaar, geïnspireerd op de tekst.

Auteurs

P.F. Thomése, Corrie van Binsbergen

Spreker

P.F. Thomése

Speelduur

1 uur 7 min

€ 7,99

Beschrijving

Tijdens dit concert leest P.F. Thomése voor uit het boek Schaduwkind, dat hij schreef na de dood van zijn dochtertje. Gitariste/componiste Corrie van Binsbergen maakte in overleg met de auteur een keuze uit het boek en componeerde een muzikaal scenario voor elf strijkers, geprepareerde vleugel en gitaar, geïnspireerd op de tekst. Hierdoor ontstaat als het ware een film voor de oren. Het concert wordt door het publiek als balsem voor de ziel ervaren. Of zoals een bezoeker van de voorstelling omschreef: “Ik moest denken aan de reeks van Wim Kayzer Van de schoonheid en de troost. Samen met de muziek is het een kunstuiting en expressie die mensen dierbaar kan zijn, kan doen opschudden, stof tot nadenken geeft en kan troosten.”

Bezetting
Verteller: P.F. Thomése
Gitaar: Corrie van Binsbergen
Prepared piano: Albert van Veenendaal
1e viool: Ephraïm Feves, Lotti Peverelli, Tessel Hersbach
2e viool: Bart Siekman, Maurice Boer, Simone Tamminga
Altviool: Marnix Verberne, Bram Faber
Cello: Rutger van Willigen, Martijn Veuger
Contrabas: Kasper Stern

Live recording Marc Broer op 09-01-2014 Toneelschuur Haarlem voor VPRO Vrije Geluiden op Radio6.

Corrie’s blauwe gitaar

Toen Corrie van Binsbergen mij in het voorjaar van 2005 vroeg voor een van haar befaamde ‘literaire concerten’ wist ik zeker dat ze Schaduwkind op het oog had, mijn kleine brevier bij de dood van mijn dochtertje. Tot mijn verbazing was haar keuze echter gevallen op twee verhalen uit mijn avonturenbundel Greatest Hits: één verhaal met en één zonder J. Kessels, de befaamde cultheld die toen nog gewoon mijn beste vriend was. Weet je het wel zeker?, wilde ik vragen. Maar ik vond het té leuk dat ik een keer met haar en haar fantastische musici zou gaan optreden in het Bimhuis; ik ging dus niet moeilijk doen. Later begreep ik dat Corrie Schaduwkind niet had durven voorstellen. Ze had zich er toen nog geen raad mee geweten, zei ze achteraf.

Pas in 2012 was het zover. Ze had dat jaar voor VU-orkest, dat toen vijftig jaar bestond, een stuk in opdracht gecomponeerd en daardoor ontstond het idee om speciaal voor Schaduwkind uit deze studenten een strijkensemble samen te stellen. Ze was erg enthousiast over haar plan en belde me meteen. Ik hield, durf ik nu te zeggen, aanvankelijk mijn hart vast. Strijkers en een dood kind, werd dat niet al te 4 mei-achtig? Maar ik liet dat niet merken. Corrie van Binsbergen is (gelukkig!) niet het type dat je moet vertellen wat ze moet doen. Het ontroerde me wat een grondige kennis ze bleek te hebben van de 49 losse stukjes die samen het nooit helemaal te lijmen verband van Schaduwkind vormen. Omzichtig zocht ze de teksten uit die ze nodig had. Beschaamd vroeg ze mijn toestemming voor haar keuze. Ze was duidelijk verlegen met alles wat ze had moeten laten vallen. Maar ik merkte dat ze van binnen overtuigd was van haar keuze. Ze was, constateerde ik tevreden, bezig met haar eigen werk, niet met het mijne. De Schaduwkind Suite moest haar compositie worden, ik wilde slechts de stem zijn, opklinken als onderdeel van háár muziek.

Zoals voor mij in 2003 markeerde Schaduwkind voor Corrie tien jaar later een breuk in haar leven. De dood van haar dierbare moeder (en grootste fan), haar vertrek uit Amsterdam, het besef kortom dat haar leven voortaan anders ging zijn. Die grenssituatie hoor ik ook terug op haar solo-cd Self Portrait in Pale Blue, die in dezelfde periode tot stand kwam.
Ik dacht meteen aan de blauwe gitaar van de Amerikaanse dichter Wallace Stevens.
They said: “You have a blue guitar, You do not play things as they are.” Het repeteren en uitvoeren van de Schaduwkind Suite ervaar ik elke keer als een geschenk. Het is een schrijver niet gegeven zijn eigen tekst te lezen. Hij is er op de laatste bladzijde uit vertrokken en kan er nooit meer in terugkeren. Dankzij de muziek van Corrie van Binsbergen gaan de woorden weer door mij heen alsof ze voor het eerst bestaan. Word ik daar dan niet afgrondelijk verdrietig van? Nee, integendeel. Het geeft mij voor even terug wat ik voor eeuwig verloren heb.


P.F. Thomése, juli 2014

Genomineerd voor de Luisterboek Award 2015

Inhoud
1. Ontbrekend woord
2. Dit is het dus
3. Of ligt het aan de vertaling
4. Vorige levens
5. Toekomst
6. Zomernacht
7. De waarnemer
8. Hooglied
9. De aanzegging
10. Salomonszegel
11. Stil zijn
12. Wijken de mensen
13. Casa nel bosco
14. Haar naam
15. Paniek
16. Als vanouds
17. Als nieuw
18. In een kantoortje
19. Nocturne
20. Thalita koumi
21. Vulkaan
22. Amnesie
23. Van voor de taal
24. Alles is bevroren
25. Witter dan papier

Details

Imprint

Uitgeverij Rubinstein

Uitgever

Rubinstein Publishing BV

Publicatiedatum

6 september 2014

ISBN

9789047616559

Taal

Nederlands

Speelduur

1 uur 7 min

Bestandsgrootte

132 MB

Formaat

mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Categorieën

Tags

Over de auteur

P.F. Thomése (1958) ontving voor zijn debuut Zuidland in 1991 de AKO Literatuurprijs. Schaduwkind stond wekenlang in de top-tienen, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en stond op de longlist van de Libris Prijs. Het was ook de titel waarmee hij in 2003 internationaal doorbrak: het boek werd in twintig landen uitgebracht.

Hij baarde in 2008 opzien met zijn controversiële roman Vladiwostok!, die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en op de shortlist van de Gouden Uil kwam. In 2010 won Thomése met het luisterboek J. Kessels: the novel de esta luisterboekaward.Gitariste/componiste Corrie van Binsbergen (1957) studeerde een jaar filosofie, tijdens de vooropleiding conservatorium. Zij voltooide haar studie klassiek gitaar aan het Utrechts Conservatorium in 1983. Ze speelt akoestisch en elektrisch gitaar en basgitaar, en is actief op een zeer breed terrein in de muziek: pop, jazz en geïmproviseerde muziek, theater- en dansproducties, sessiewerk, TV-shows en zelfs het circus. Die brede muzikale achtergrond vindt zijn weerklank in haar muziek en die is daardoor niet direkt in een bestaande categorie onder te brengen. Het is een synthese van jazz, rock, gecomponeerde en improvisatiemuziek, waarbij het spanningsveld tussen discipline en exactheid (kenmerk van hedendaags gecomponeerd en sommige popmuziek) en vrijheid en flexibiliteit (vanuit de jazz en improvisatiemuziek) opgezocht wordt.

In 1986 richtte ze haar band 'Corrie en de Brokken' op en deed hiermee veel succesvolle optredens (o.a. North Sea, diverse radio- en TV opnamen). De eerste 'editie' Brokken speelde van 1986 tot 1991 en bracht de CD Alles beweegt uit. De tweede editie speelde in 1995/1996 en bracht de CD Live! uit (Beide CD's bij BV Haast). In 1996 initieerde Corrie van Binsbergen een uniek project: Corrie en de Grote Brokken, een samenwerkingsverband tussen kopstukken uit de pop- en jazzwereld. In dat jaar richtte zij tevens de Stichting Brokken op.

CVB ontving in 1999 de VPRO/Boy Edgar prijs vanwege haar creativiteit, vakmanschap en veelzijdigheid. Deze prijs (€ 12.500,- en een plastiek van Jan Wolkers) is de belangrijkste nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek en wordt gezien als een oeuvreprijs.

Meer auteur P.F. Thomése Bekijk alles

De onderwaterzwemmer

De onderwaterzwemmer

P.F. Thomése

€ 14,99
Het bamischandaal

Het bamischandaal

P.F. Thomése

€ 14,99
J. Kessels: The Novel

J. Kessels: The Novel

P.F. Thomése

€ 12,99
De weldoener

De weldoener

P.F. Thomése

€ 12,99

Meer auteur Corrie van Binsbergen Bekijk alles

De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne en andere verhalen

De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne en andere verhalen

Toon Tellegen, Corrie van Binsbergen

€ 7,99
Wonderbaarlijke maand

Wonderbaarlijke maand

Ramsey Nasr, Corrie van Binsbergen

€ 7,99
Live gelezen & gespeeld

Live gelezen & gespeeld

Kees van Kooten, Corrie van Binsbergen

€ 7,99
Als in een droom

Als in een droom

Remco Campert, Corrie van Binsbergen

€ 7,99

Meer spreker P.F. Thomése Bekijk alles

De onderwaterzwemmer

De onderwaterzwemmer

P.F. Thomése

€ 14,99
Het bamischandaal

Het bamischandaal

P.F. Thomése

€ 14,99
J. Kessels: The Novel

J. Kessels: The Novel

P.F. Thomése

€ 12,99
De weldoener

De weldoener

P.F. Thomése

€ 12,99