Luistervoorbeeld

De vijf Joodse feestrollen

Hooglied, Ruth, Klaagliederen, Prediker, Esther
Auteur Menno ten Brink, Carel ter Linde
Voorlezer Tamar van den Dop, Lineke Rijxman, Jeroen Willems, Bert Luppes, Alejandra Theus, Jetty Mathurin, Menno ten Brink, Carel ter Linden
Speelduur 2u 52m 37s
€ 19,95

Beschrijving

De vijf Joodse ‘feestrollen’, die ook in het christendom bekend zijn, spelen een belangrijke rol in het Jodendom en horen bij specifieke Joodse feestdagen.

Het Hooglied leest men tijdens Pesach (Pasen). Het verhaal over Ruth hoort bij Sjavoeot (het Wekenfeest) en Klaagliederen worden voorgelezen op de negende dag van de elfde maand. Dit is een tragische dag in de Joodse geschiedenis: zowel de eerste als de tweede Joodse tempel werden op deze dag verwoest. Prediker beluistert men op Soekot (het Loofhuttenfeest) en Esther wordt gelezen bij Poerim (het Lotenfeest).

In samenwerking met de NCRV en het Nederlands Bijbelgenootschap worden deze teksten op meeslepende wijze voorgelezen door bekende acteurs. Rabbijn Menno ten Brink en dominee Carel ter Linden zorgen voor een inleiding bij elke feestrol. Zo luistert u niet alleen naar deze prachtige, indrukwekkende eeuwenoude vertellingen, maar krijgt u ook uitleg over de achtergrond van deze teksten en de plek die zij in het Jodendom en het Christendom innemen.

Met muziekfragmenten uit Ya Shemcha, gecomponeerd door Louis Lewandowski (1821-1894), uitgevoerd op piano (Jo van Beusekom) en fluit (Mia Dreese).

Details

UitgeverLuisterWijs
Publicatiedatum 23 november 2011
ISBN 9789491224232
Taal Nederlands
Speelduur 2u 52m 37s
Bestandsgrootte 106 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Over de auteur
Menno ten Brink

Mr. Menno ten Brink (1958) is sinds 2003 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Ook is hij sinds mei 2009 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Twente.

Ten Brink studeerde in 1985 af als Meester in de Rechten, aan de Universiteit van Amsterdam. Eenmaal als jurist werkzaam, merkte rabbijn ten Brink, dat er weinig tijd meer over was voor het uitoefenen van zijn grootste hobby’s, zijn vele werk in de joodse gemeente, waaronder chazzanoet, jeugdwerk en het doceren.

De heer ten Brink werd vanuit die positie gevraagd om parttime chazzan te worden bij de Liberaal Joodse gemeente in Zürich. In een gesprek daarover ontmoette hij ook de toenmalige rector van het Leo Baeck College in Londen, Rabbijn prof. Dr. Jonathan Magonet. Uit dat gesprek, en vele gesprekken met zijn vrouw Riëtte, zijn ouders, vrienden en de rabbijnen in Nederland hakte hij de knoop door en ging –na een intensieve week van interviews in Londen- studeren. Hij startte in 1988 met zijn studie voor het rabbinaat.

Voor de heer Ten Brink was het doel van dit alles: rabbijn te worden en daarmee onder meer de naoorlogse Joodse gemeenschap op te bouwen en te versterken, Joden terug te brengen naar hun wortels en met de toekomstige generatie te werken.

Al tijdens zijn studie werd de heer Ten Brink aangesteld als eerste Liberaal Joodse Krijgsmachtrabbijn bij het Ministerie van Defensie, hij vervulde deze functie 12 ½ jaar. Dat viel goed samen met het onderwerp van zijn thesis: Devarim 20:1-9, The development of the text in the Books of the Maccabees, the Qumran War Scroll and the Rabbinic Literature, met onder meer een tekst over de “Mesjoe’ach Milchama”: de priester speciaal gezalfd om de militairen moed in te spreken. In 1993 ontving de heer Ten Brink zijn S’micha (rabbijnenwijding) aan het Leo Baeck College en een Master in Jewish Education.

Na een parttime aanstelling als rabbijn van Rotterdam en Amsterdam in 1993, naast het Krijgsmachtrabbinaat, werd rabbijn ten Brink de senior-rabbijn van de grootste gemeente in Nederland: Amsterdam, eind 2003.

Rabbijn ten Brink is naast zijn werk voor de Joodse gemeenschap ook actief in interreligieuze dialogen. In Amsterdam was hij medeoprichter van het Joods-Marrokaans Netwerk Amsterdam en richtte hij de Commissie Dialoog op van de LJG Amsterdam. Daarnaast is hij adviseur vanuit de joodse gemeenschap in de Adviesgroep “Kerk en Samenleving” voor de Katholieke Raad van Israel. De heer Ten Brink is verder lid van de Raad van Toezicht van de Anne Frank Stichting en bestuurslid van het Bijbels Museum in Amsterdam. Voorts vervult rabbijn ten Brink de rol van studentenbegeleider in de rabbijnenopleiding van het Levisson Instituut, is hij verbonden aan de Geestelijke Verzorging van de Luchthaven Schiphol en is hij de begeleidende rabbijn voor de Joodse Gemeente in Suriname.

Rabbijn ten Brink is voorzitter en coördinator van het College van Rabbijnen en het “Beth Din” (rabbinale rechtbank) van de rabbijnen van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom.

Toon aanbod