Luistervoorbeeld

Neuropsychologie

Auteur Erik Scherder
Spreker Erik Scherder
Speelduur 1u 14m 41s
€ 0,00

Beschrijving

Op onnavolgbare wijze geeft prof. dr. Erik Scherder college over ons geheugen.

Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt?
We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar Erik Scherder vertelt in dit eerste college van de Universiteit van Nederland dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen. Mensen die tussen hun vijftiende en vijfentwintigste erg actief waren, hebben op latere leeftijd veel minder last van dementie. Ook na je vijfentwintigste is bewegen – stevig doorfietsen of doorlopen is al genoeg – essentieel voor het functioneren van je brein. Scherder vraagt zich af: waarom zitten bejaarden dan stil in verzorgingshuizen? En waarom wordt er dan bezuinigd op gymnastiekonderwijs?

Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?
Waarom ga je bijna vanzelf bewegen als je muziek hoort? Waarom kan muziektherapie bepaalde hersenproblemen oplossen? En hoe komt het dat je blijer wordt als je ouder wordt? VU-hoogleraar Erik Scherder vertelt het allemaal.

Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?
In het derde college in de serie van vijf een antwoord op de vraag: Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen? Bewegen is goed voor je motoriek en je geheugen. Volgens professor Scherder zouden ouderen dan ook meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen.

Waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?
Professor Erik Scherder vertelde in zijn eerste drie colleges over manieren waarop je je brein kunt onderhouden en zelfs ontwikkelen. Deze keer voegt hij daar een nieuwe component aan toe: ook kauwen blijkt goed te zijn voor je geheugen. En dat roept meteen de vraag op waarom we onze ouderen in verpleeghuizen zo vaak vanillevla en pap voeren.

Hoe brengt muziek het verleden dichterbij?
In een bijzonder college laat professor Scherder zien hoe het is om te leven met de ziekte Alzheimer. Een patiënt met dementie en zijn familie delen hun ervaringen. Welke impact heeft dit op de omgeving? En wat ervaart de patiënt zelf? En wat zijn manieren om herinneringen uit het verleden tot leven te brengen?

Details

UitgeverUniversiteit van Nederland
Publicatiedatum 13 november 2015
ISBN 8719244140084
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 1u 14m 41s
Bestandsgrootte 68 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Erik Scherder

Erik Scherder (1951) is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Ard Schenk en Dick Swaab geeft hij lezingen door het hele land. Hij is bekend van de Universiteit van Nederland en van De Wereld Draait Door. Hij schreef de boeken Laat je hersenen niet zitten en Singing in the brain.

Toon aanbod