Luistervoorbeeld

Schokkend ... nogal!

Auteur Anton Tsjechov, Bram Stoker, Charles Dickens, Eddy C. Bertin, E. Bulwer-Lytton, F. Dostojevski
Spreker Gerard Lodder
Speelduur 7u 6m 14s
€ 10,50

Beschrijving

Hoeveel manieren zijn niet bedacht en uitgevoerd om iemand van het leven te beroven of de stuipen op het lijf te jagen? De moord Het huis van de rechter De seinhuiswachter Uit een gordijn van mist Het huis en het brein De afgesloten kamer van Leopold De echtgenoot van Akoeljka

Details

ImprintShortStories
UitgeverClusterEffect - LuisterEffect
Publicatiedatum 16 juni 2021
ISBN 9789462178519
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 7u 6m 14s
Bestandsgrootte 754 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Anton Tsjechov

Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860-1904) was een Russische schrijver, voornamelijk van toneelstukken en korte verhalen, en arts.

Anton Pavlovitsj Tsjechov wordt geboren in Taganrog, een havenstad in Zuid-Rusland, als derde zoon van een kruidenier. In 1876 vlucht zijn vader voor schuldeisers naar Moskou. Anton blijft in Taganrog om er het gymnasium af te maken. Drie jaar later, in 1879, voegt de jonge Tsjechov zich bij zijn familie in Moskou en begint zijn studie medicijnen. Tijdens zijn jaren als arts komt Tsjechov in contact met allerlei menselijke ellende, wat hij later zal gebruiken als grote inspiratiebron voor zijn toneelstukken.

In 1880 publiceert Tsjechov zijn eerste humoristische verhaal onder het pseudoniem Antosja Tsjechonte. In 1884 studeert hij af als arts en begint een eigen praktijk, die hij echter twee jaar later alweer sluit om zich volledig aan het schrijven te wijden. Een jaar later (1887) gaat zijn toneelstuk Ivanov in première. In 1888 ontvangt Tsjechov de Poesjkinprijs voor de bundel In de schemering. Het volgende toneelstuk, De Bosgeest, dat in 1889 in première gaat, wordt echter een mislukking.

In 1890 reist Tsjechov naar het verbanningseiland Sachalin, waar zich een strafkolonie bevindt. Een jaar later zet Tsjechov een hulpverleningsactie op poten voor boeren om de hongersnood tegen te gaan. Ook zet Tsjechov zich in bij de bestrijding van een cholera-epidemie (1892).

In 1896 gaat het toneelstuk De Meeuw in première: ook dit wordt een groot fiasco. Tsjechov neemt zich voor nooit meer een toneelstuk te schrijven. In 1897 openbaart zich tuberculose. Tsjechov koopt een landgoed bij Jalta op de Krim (1898). De opvoering van De Meeuw is dan in Moskou inmiddels een succes.

In 1899 gaat Oom Vanja in première met Olga Knipper als Sonja. Deze première verloopt succesvol. Een jaar later al komt het stuk De drie zusters. Tsjechov trouwt in 1901 met Olga Knipper. In 1903 gaat zijn gezondheidstoestand snel achteruit. Hij schrijft nog wel De Kersentuin. In 1904 vertrekt hij naar het Duitse kuuroord Badenweiler waar hij overlijdt aan de gevolgen van gevorderde tuberculose. Een week later komt het stoffelijk overschot in Moskou aan. Tijdens de reis staat de kist in een goederenwagon waarop geschreven staat Verse Oesters. (Bron: Wikipedia)

Toon aanbod