Luistervoorbeeld

Camille Claudel - In de schaduw van Rodin

Het levensverhaal van Camille Claudel
Auteur Audrey van der Jagt
Spreker Maartje van Weegen, Els Buitendijk, Elsje Scherjon, Chiel de Kruijf, Jules Croiset, René Retèl, Marieke de Kruijf, Remco Melles, Celia van den Boogert, Paula Majoor
Speelduur 1u 10m 36s
€ 13,25

Beschrijving

In de 19e eeuw was het ongepast als een meisje ging beeldhouwen. Dat hoorde niet – beeldhouwen was een mannenzaak. Maar Camille liet zich niet weerhouden. Vastberaden zocht ze haar weg, in de vaste overtuiging later een beroemde beeldhouwer te worden. Ondanks haar uitzonderlijke talent kreeg ze echter nooit de roem en de erkenning die haar mannelijke collega’s wel kregen.

Camille Claudel werd geboren op 8 december 1864 in een gehuchtje bij Reims als de oudste van drie kinderen. Na haar kwam zusje Louise en later haar broertje Paul. Camille was een schoonheid met een paar mooie, diepblauwe ogen, een brede, trotse mond en een bos kastanjebruin haar. Ze heeft een handicap: haar ene been is wat korter dan het andere, waardoor zij een beetje mank loopt.

Op een dag in 1883 ontmoet Camille Auguste Rodin, die zeer onder de indruk is van haar werk en haar persoonlijkheid. Hij aanvaardt haar als leerlinge en wordt al snel haar minnaar. De hartstochtelijke relatie duurt vijftien jaar. Na de breuk blijft Camille ontredderd achter. Ze eindigt haar leven in 1943 in een gesticht, waarin ze dertig jaar verbleef…

Op basis van een boek over haar leven hebben hoorspelactrice Els Buitendijk en Audrey van der Jagt een solovoorstelling geschreven, die door eerstgenoemde met veel succes in kleine theaters wordt gebracht. Van der Jagt heeft de tekst bewerkt tot hoorspel.

Cast
Vertelster: Maartje van Weegen
Camille Claudel: Els Buitendijk
Moeder: Elsje Scherjon
Vader: Chiel de Kruijf
Auguste Rodin: Jules Croiset
Alfred Boucher: René Retèl
Jessie, vriendin van Camille: Marieke de Kruijf
Paul Dubois: Remco Melles
Yvette, model: Celia van den Boogert
Rose Beuret: Paula Majoor
Regie: Audrey van der Jagt
Beeld: Camille Claudel- La jeune fille à la gerbe

Geluidsopnamen en -montage: Frans de Rond, Huis van Eustachius, Hilversum
Grafisch ontwerp en opmaak: Ru van Wezel
Muziek: Méditation de Thaïs van Jules Massenet in een uitvoering van Gautier Capuçon (cello), Jérome Ducros (piano) en het Orchestre de Chambre de Paris onder leiding van Douglas Boyd.

Deze hoorspelproductie is tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Vereniging Onbeperkt Lezen in Den Haag.

Details

UitgeverStichting Hoorspel Nú
Publicatiedatum 26 april 2019
ISBN 8719244140916
Taal Nederlands
Soort audioVoordracht (hoorspel, theater, cabaret)
Speelduur 1u 10m 36s
Bestandsgrootte 129 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur

Audrey van der Jagt (1945) is adviseur en een van de initiatiefnemers van de Stichting Hoorspel Nú. Zij was 40 jaar lang presentatrice bij radio en televisie (AVRO - NOS - TROS) en heeft een grote voorliefde voor het schrijven van hoorspelen.

Toon aanbod