Luistervoorbeeld

Alleen op een eiland

Dagboek van een eilandbewoner
Auteur Jan Wolkers, Godfried Bomans
Spreker Godfried Bomans, Jan Wolkers, Willem Ruis
Speelduur 7u 24m 33s
€ 15,95

Beschrijving

Het radioprogramma Alleen op een eiland. Dagboek van een eilandbewoner dat Gé Gouwswaard in 1971 maakte, had een prachtig concept: schrijver woont in totale afzondering op onbewoond eiland. De enige verbinding met de bewoonde wereld is een radioverbinding.

Het onbewoonde eiland werd de zandplaat Rottumerplaat en de schrijvers werden Godfried Bomans en Jan Wolkers. Radiopresentator Willem Ruis zocht vanuit Warffum dagelijks contact met hen. Bomans vond het verschrikkelijk om zeven dagen alleen te zijn, in een tent, met alleen het gekrijs van duizenden meeuwen om zich heen. Wolkers beleefde de week eenzaamheid als een spannend avontuur, ontfermde zich over zieke dieren en vertelde ongegeneerd over zijn avonturen.

De serie, een samenwerkingsverband tussen de AVRO en de VARA, sloeg, in een tijdperk waarin we nog nooit van programma´s als Big Brother of van mobiele telefoons gehoord hadden, in als een bom. De technische verbinding alleen al was een klein wonder en ieder zichzelf respecterend radio- of tv-programma maakte een extra live-verbinding met Rottumerplaat.

Uitgeverij Rubinstein en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteren met trots de onverkorte Rottumerplaat-tapes. Het is mede dankzij deze nooit eerder uitgezonden voor- en nagesprekken dat we een unieke inkijk krijgen in een mediaspektakel anno 1971.

Alleen op een eiland. Dagboek van een eilandbewoner, een radioprogramma van Gé Gouwswaard werd uitgezonden door de VARA en de AVRO in de zomer van 1971 op Hilversum 2. Een productie in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Details

ImprintUitgeverij Rubinstein
UitgeverRubinstein
Publicatiedatum 20 oktober 2007
ISBN 9789047604020
Taal Nederlands
Soort audioOverige spraak (hoorcollege, interview, discussie, audiotour)
Speelduur 7u 24m 33s
Bestandsgrootte 412 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Het is het mooiste luisterboek van het afgelopen jaar: de eenzame en gepijnigde Bomans en de drukdoende Wolkers (door Bomans 'Tarzan van de schapen van Texel' genoemd) met zeehondjes in de armen. In 1971 deden ze op de radio dagelijks verslag van hun ervaringen op Rottumerplaat. Het geweldige materiaal rondom die uitzendingen was niet bekend. Presentator Willem Ruis belde wel vier keer per dag Bomans, met Wolkers minder, die had er geen behoefte aan. Behalve het inzicht dat je krijgt over hoe een programma wordt gemaakt, bereiken de cd's dat je meer over eenzaamheid te horen krijgt dan in menig zelfhulpboek. ' - Toef Jaeger, NRC Handelsblad


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Jan Wolkers

Jan Wolkers (1925-2007) was niet alleen een verrassend origineel prozaschrijver en beeldhouwer, maar tevens een meeslepend verteller.

In meer dan veertig jaar heeft Jan Wolkers een groot aantal veelgelezen romans, verhalen en essays geschreven. Hij debuteerde in 1961 met de bundel Serpentina's petticoat. Inmiddels behoort hij tot de meest vertaalde auteurs van Nederland. In 1982 werd hem de Constantijn Huygensprijs toegekend en in 1989 de P.C. Hooftprijs, die hij echter beide weigerde te accepteren. Tot zijn bekendste boeken behoren Kort Amerikaans, Turks Fruit en Terug naar Oegstgeest. Vlak voor zijn dood heeft hij het luisterboek van Turks Fruit ingesproken.

Behalve als schrijver werkte Wolkers als beeldhouwer en schilder. Hij maakte onder meer het Auschwitzmonument in het Wertheimpark in Amsterdam. In oktober 2007 overleed de auteur is zijn huis op Texel.

Toon aanbod