Luistervoorbeeld

Millennium deel 1: Mannen die vrouwen haten (hoorspel)

Auteur Stieg Larsson
Spreker Victor Reinier, Rifka Lodeize, Johanna ter Steege, Ariane Schluter, Marcel Hensema, Jaap Spijkers, Nadja Hüpscher, Marjon Brandsma, Oda Spelbos, Bram van der Vlugt
Speelduur 8u 28m 51s
€ 23,94

Beschrijving

Mikael Blomkvist (Victor Reinier) neemt na een volslagen sof met zijn blad Millennium een ongewone klus aan. Henrik Vanger, oudindustrieel (Eric van der Donk) weet hem naar het hoge noorden te lokken om een veertig jaar oude zaak op te lossen: de moord op zijn nichtje Harriët.

Al gauw tuimelen de verdachten over elkaar heen. Mikael heeft hulp nodig en krijgt die in de vorm van de wat vreemde Lisbeth Salander (Rifka Lodeizen), die zo mogelijk nog sneller op haar computer is dan op haar razende motorbike. De zaak neemt gruwelijke proporties aan, de keurige familie Vanger blijkt een broeinest van gestoorde en geflipte individuen.

Cast
Mikael Blomkvist: Victor Reinier
Lisbeth Salander: Rifka Lodeizen
Henrik Vanger: Erik van der Donk
Erika Berger: Johanna ter Steege
Gustaf Morell: Peter Faber
Dragan Armanskij: Maarten Wansink
Dirch Frode: René van Asten
Nils Bjurman: Jaap Spijkers
Pernilla Abrahamsson: Nienke de la Rive Box
Annika Giannini: Ariane Schluter
Celilia Vanger: Oda Spelbos
Christer Malm: Sieger Sloot
Gunnar Nilsson: Jan van Eijndthoven
Holger Palmgren: Bram van der Vlugt
Plague: Fabian Jansen
Agneta Salander: Paula Majoor
Anita Vanger: Henriëtte Tol
Harriët Vanger: Marjon Brandsma
Isabella Vanger: Pamela Teves
Harold Vanger: Dolf de Vries
Martin Vanger: Marcel Hensema
Zij van TV4: Dieuwertje Blok
Otto Falk: Rein Edzard
Herman Lobach: Hein van der Heyden
Peter Teleborian: Joop Keesmaat
Margareta Strandh: Rick Nicolet
Jonge Harriët: Gaite Jansen
Nieuwslezer: Jeroen Overbeek

Verder zijn te horen: Titus Boonstra, Daniël Cornelissen, Rob Heijnsdijk, Oscar Kocken, Arian Foppen, Wynn, Jolanda Huiting, Martijn Wever, Jilles Flinterman, Michelle de Wit, Dorus van de Burgt, Guido Polleman, Derske van der Beek, Pauline van Aken, Dirk van Pelt, Veronieke Schrickx, Marcel Bertsch, Nadja Hüpscher, Diana Dobbelman, Wim Serlie, Arent Jan Linde, Joris Janssen, Pelle Smit, Pepeyn Langedijk, Ellen Bijsterbosch, Christine Geense, Joy Farmer, Robert Schlimgen, Johannes Heizerlink, Alex van Hoorn, Liserlore Knigge, Vincent Brons.

Regie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher
Bewerking: Christiene Geense, Anne Lichthart, Dirk van Pelt, Rick Steggerda
Regie assistentie: Hanneke Hendrix
Dramaturgie: Marlies Cordia, Vibeke von Saher
Techniek: Frans de Rond / Huis van Eustachius
Muziek- en Sounddesign: Joosten & Kuitenbrouwer
Produktie planning: Karin van Dis

Het hoorspel werd eerder uitgezonden door de NTR van 12 september 2011 t/m 4 november 2011.

Details

UitgeverHoorSpelFabriek
Publicatiedatum 30 november 2011
ISBN 9789077858462
Taal Nederlands
Soort audioVoordracht (hoorspel, theater, cabaret)
Speelduur 8u 28m 51s
Bestandsgrootte 365 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Stieg Larsson

Stieg Larsson (1954-2004) was hoofdredacteur van het tijdschrift Expo. Hij gold als een van de kenners op het gebied van rechtsextremisme, en als zodanig werd hij vaak geraadpleegd. Larsson overleed in 2004, nog voordat Mannen die vrouwen haten, zijn eerste boek, werd gepubliceerd. De Zweedse kritieken waren overweldigend en het boek werd bekroond met de Glazen Sleutel, de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman. Daarna volgden in deze Millennium-trilogie De vrouw die met vuur speelde (2007) en Gerechtigheid (2008). Ook Gerechtigheid werd bekroond met de Glazen Sleutel.

Na een slow start werden de Nederlandse vertalingen dankzij mond-tot-mondreclame ook in Nederland en Vlaanderen een daverend succes. Nadat de boeken al tientallen weken de Bestseller 60 hadden bezet, veroverde de trilogie in augustus 2009 de top drie. Het verkoopaantal lag toen op meer dan 800.000 exemplaren en de boeken waren inmiddels een ware hype geworden. Ook het NOS Journaal en Nova besteedden aandacht aan de Larsson-koorts. Wereldwijd zijn er van de Millennium-trilogie ruim 44 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. De boeken werden in meer dan dertig landen vertaald. Alle drie de boeken worden verfilmd. 6 augustus 2009 vond de Nederlandse première van Mannen die vrouwen haten plaats. De bioscoopzalen liepen overvol en de film kwam als nieuwkomer binnen in de top 5 van bestbezochte films.

Stieg Larsson wierf grote bekendheid met zijn Millennium-trilogie over twee tegenpolen: de charmante, kritische journalist en uitgever van het tijdschrift Millennium Mikael Blomkvist en de jonge Lisbeth Salander, een gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. De ijzersterke karakters, maatschappijkritische houding en scherpe dialogen maken zijn boeken tot een groot succes.

Toon aanbod