Luistervoorbeeld

Wees onzichtbaar

Auteur Murat Isik
Spreker Job Cohen
Speelduur 18u 7m 15s
€ 15,99

Beschrijving

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Details

UitgeverRubinstein Audio
Publicatiedatum 3 juni 2018
ISBN 9789462537743
Taal Nederlands
Soort audioLuisterboek
Speelduur 18u 7m 15s
Bestandsgrootte 1493 MB
Formaat mp3 download en geschikt voor de Luisterrijk app

Trefwoorden

Recensies uit de pers

'Het leest als een trein dankzij de onpretentieuze maar soepele pen van ras-verteller Isik die het goudmijntje van zijn ongelukkige jeugd precies in de kern heeft doorboord. Ik verwacht er nog heel veel meer van.' (Trouw Letter & Geest)

'Murat Isik slaagt er in Wees onzichtbaar bewonderingswaardig in om je steeds geboeid te houden.' (NRC Handelsblad)

'Boeiend en meeslepend.' (NRC Handelsblad)

'Leest als een trein.' (Het Parool)

'Met soepele pen geschreven.' (Trouw)

'Aanstekelijk en levendig.' (De Standaard)

'Prestatie van formaat.' (Volkskrant)


Reviews van luisteraars

Login om review toe te voegen.
Over de auteur
Photo Murat Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op heden tien drukken beleefde. Hij ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Verloren grond werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks.

In 2017 verscheen zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018. Tevens werd de roman het Boek van het jaar 2017 bij NRC Handelsblad en bovendien won het de Boekhandelsprijs 2018. Daarnaast werd Wees onzichtbaar genomineerd voor BNG Bank Literatuurprijs en Halewijnprijs.

Toon aanbod